Новини

Заокруглені копійки в меншу сторону - непогашена заборгованість перед Фондом!

14.11.2019

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області (далі – управління) повідомляє, що зв'язку із дією постанови Правління Національного банку України від 20.06.2019 № 82 «Про вилучення з готівкового обігу монет дрібних номіналів» (далі – Постанова № 82) з 01.10.2019 розмінні монети номіналами 1, 2 та 5 копійок перестали бути засобом платежу, відповідно готівкові розрахунки мають здійснюватися банками в сумах, кратних найменшому номіналу грошових знаків національної валюти, що перебуває в обігу – 10 копійкам. Як наслідок, почастішали випадки надходження коштів Фонду на доходні рахунки відділень управління з недостачею.

Так, відповідно до пункту 51 Постанови № 82, банки України під час вилучення з готівкового обігу монет дрібних номіналів відповідно до підстав, визначених законодавством України, мають право проводити заокруглення сум касових операцій за правилами, установленими пунктом 4 постанови Правління НБУ від 15.03.2018 № 25 «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів» (далі – Постанова № 25), а результати заокруглення визнавати іншими операційними доходами/витратами банку.

Проте, у листі Національного банку України від 26.09.2019 №50-0006/50073 стосовно розрахунків з бюджетами та державними цільовими фондами зазначено, що вимоги Податкового кодексу України не передбачають сплату податків та обов'язкових платежів в менших сумах, ніж визначено законодавством. Банки від платників податків приймають готівкою суму, яка дозволить повністю сплатити податок.

Отже, сума страхових коштів Фонду, яка надійшла від страхувальника в меншому обсязі (за правилами пункту 4 Постанови № 25) не вважається такою, що погасила заборгованість боржника в повному обсязі.

Враховуючи зазначене, фахівці Фонду звертають увагу страхувальників при здійсненні сплати страхових коштів в готівковій формі, наголошувати співробітникам банку про необхідність надходження коштів на рахунки Фонду в повному обсязі, а переплату вважати іншими операційними доходами банку (пункт 51 Постанови № 82).

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку