Новини

Відшкодування вартості (реімбурсації) відпущених ліків по програмі «Доступні ліки»: нюанси обліку ПДВ продавця

06.11.2019

Яким чином у податковому обліку з ПДВ продавця відображаються кошти, які надходять як відшкодування вартості (реімбурсації) відпущених ліків по програмі «Доступні ліки»?

Механізм повного або часткового відшкодування вартості (реімбурсації) лікарських засобів суб’єктам господарювання, які провадять господарську діяльність на підставі ліцензії на провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами визначається Порядком реімбурсації лікарських засобів (далі – Порядок реімбурсації), затвердженим постановою КМУ від 17.03.2017 року № 152 «Про забезпечення доступності лікарських засобів» (далі – Постанова № 152).

Відповідно до Порядку реімбурсації, реімбурсації підлягають зареєстровані в Україні готові лікарські засоби, які використовуються для лікування в амбулаторних умовах серцево-судинних захворювань, цукрового діабету II типу та бронхіальної астми і включені до:

  • Національного переліку основних лікарських засобів, затвердженого постановою КМУ від 25.03.2009 року № 333 «Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення»;
  • переліку міжнародних непатентованих назв лікарських засобів, затвердженого Постановою № 152, з урахуванням змін, затверджених постановою КМУ від 27.02.2019 року № 135;
  •  Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації.

Лікарські засоби, які підлягають реімбурсації, відпускаються на підставі рецептів, виписаних відповідно до правил, затверджених Міністерством охорони здоров’я України (далі – МОЗ), через електронну систему охорони здоров’я лікарями, які надають первинну медичну допомогу.

Електронні рецепти виписуються в межах загального обсягу бюджетних асигнувань на реімбурсацію лікарських засобів за договорами про реімбурсацію, встановлених у кошторисі на відповідний місяць. У разі коли загальна вартість лікарських засобів за всіма виписаними електронними рецептами у відповідному місяці дорівнює сумі бюджетних асигнувань на реімбурсацію лікарських засобів за договорами про реімбурсацію, встановлених у кошторисі на відповідний місяць, виписування електронних рецептів через електронну систему охорони здоров’я припиняється до початку наступного місяця.

Розмір реімбурсації за упаковку лікарського засобу відповідної лікарської форми визначається в Реєстрі лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, що затверджується МОЗ.

Крім цього, Постановою № 152 затверджено Порядок визначення розміру реімбурсації лікарських засобів та перелік міжнародних непатентованих назв лікарських засобів.

Згідно з п. 185.1 ст. 185 Податкового кодексу України  (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування є операції платників податку з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

При цьому база оподаткування операцій, зокрема, з постачання товарів/послуг не може бути нижче ціни придбання таких товарів/послуг, за винятком:

  • товарів (послуг), ціни на які підлягають державному регулюванню;
  • газу, який постачається для потреб населення.

До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів/послуг. До складу договірної (контрактної) вартості не включаються суми неустойки (штрафів та/або пені), три проценти річних та інфляційні, що отримані платником податку внаслідок невиконання або неналежного виконання договірних зобов’язань.

До бази оподаткування включаються вартість товарів/послуг, які постачаються (за виключенням суми компенсації на покриття різниці між фактичними витратами та регульованими цінами (тарифами) у вигляді виробничої дотації з бюджету та/або суми відшкодування орендодавцю - бюджетній установі витрат на утримання наданого в оренду нерухомого майна, на комунальні послуги та на енергоносії), та вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо отримувачем товарів/послуг, поставлених таким платником податку (п. 188.1 ст. 188 ПКУ).

 Пунктом 187.7 ст. 187 ПКУ визначено, що датою виникнення податкових зобов’язань у разі постачання товарів/послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів є дата зарахування таких коштів на банківський рахунок платника податку або дата отримання відповідної компенсації у будь-якій іншій формі,включаючи зменшення заборгованості такого платника податку за його зобов’язаннями перед бюджетом.

Таким чином, операції з постачання (продажу) лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, є об’єктом оподаткування ПДВ. Кошти, отримані з бюджету як відшкодування вартості (реімбурсації) відпущених ліків по програмі «Доступні ліки», включаються постачальником до бази оподаткування у звітному періоді їх отримання з нарахуванням податкових зобов’язань у загальновстановленому порядку.

За матеріалами «ЗІР: категорія 103.23»

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку