Новини

Зарплати всіх освітян зростуть на 9%, а молоді вчителі зі стажем до 10 років отримають виплату майже 21 тис грн, — Уряд презентував бюджет-2020 до 2 читання

06.11.2019

Зарплати всіх освітян у новому році мають зрости на 9%, а молоді вчителі зі стажем до 10 років, що сьогодні отримують найменшу зарплату, наприкінці року отримають виплату у розмірі 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб станом на 1 січня 2020 року — майже 21 тис грн. Про це йшлося на урядовій пресконференції сьогодні,  5 листопада 2019 року, у приміщенні Кабміну.

Загалом передбачається, що таку додаткову виплату отримають 73,9 тисяч освітян.

«Дуже важливо підтримати молодого вчителя. У нас є проблема, коли в школу часто не хочуть йти працювати молоді люди. Це означає, що в школах зараз залишається все більше старших людей, які скоро мають вийти на пенсію, і з часом у нас виникне проблема, що навчати банально немає кого. Тому ми як держава зараз звертаємо увагу на становище саме молодих учителів. У них зараз умови оплати праці гірші — менші надбавки, але з іншого боку ми хочемо показати молоді, що бути вчителем — це престижно», — відзначив Прем‘єр-міністр Олексій Гончарук.

Сьогодні молодий вчитель у середньому отримує майже на 3 тис гривень в місяць менше за досвідчених педагогів. Так, молодий вчитель сьогодні заробляє приблизно 5 тис 410 грн у місяць, а досвідчений вчитель зі стажем 30 років  — 8 тис 182 грн.

Міністр освіти і науки України Ганна Новосад відзначила, що цього року також в освітній субвенції вперше враховано актуальний, а не минулорічний контингент дітей.

«Що це означає дуже простими словами. Ми платили заробітну плату за кількістю дітей, яка значно менша від реалістичної. А насправді це означає, що ми просто не доплачували останні 4 роки заробітну плату вчителям. Ми нарешті цю проблему виправляємо і додаємо 2,2 млрд грн для того, щоб враховувати ту кількість учнів, яка є реалістичною. На сьогодні це дозволить усім регіонам повну надбавку за престижність, а не гратися надбавками, як це люблять робити на місцях», — підкреслила Ганна Новосад.

Нагадуємо, що впродовж листопада на базі двох шкіл на Київщині проходитиме пілот інституційного аудиту. Він має випробувати новий підхід до оцінювання якості освіти у школах та замінити застарілу процедуру атестації — вона не відповідає запитам системи та примножує паперову роботу на місцях.

За матеріалами МОН України

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку