Новини

У Держпраці нагадують роботодавцям про необхідність своєчасного проведення атестації робочих місць

30.09.2019

 В ГУ Держпраці у Луганській області нагадують роботодавцям про необхідність своєчасного проведення атестації робочих місць в організаціях та на підприємствах незалежно від форм господарювання.

Підприємство, з технологічним процесом, використовуваним обладнанням, сировиною та матеріалами є потенційним джерелом небезпечних та шкідливих виробничих факторів, які мають несприятливий вплив на стан здоров’я працюючих. Зважаючи на це правильно організоване проведення атестації робочих місць за умовами праці є необхідним для кожного керівника підприємства.

На початку проведення атестації керівнику підприємства потрібно створити наказ, який вказує підставу і завдання атестації, створює протокол складу атестаційної комісії, встановивши термін (графік) проведення атестації, потрібно визначити науково-дослідні і проектні організації, які проводять науково-технічну оцінку умов праці і допомагають розробити заходи для їх оптимізації.

Потім складають переліки робочих місць, які підлягають атестації.

За допомогою ЄТКД встановлюють відповідні коди професій і посад працівників на робочих місцях фактично виконаних робіт.

Для кожного робочого місця (або групи аналогічних робочих місць) складається «Карта умов праці».

Наступним кроком проводять гігієнічну оцінку умов праці.

Визначається технічний й організаційний рівень робочого місця.

Проводиться комплексна оцінка робочого місця, в якій враховують вплив усіх чинників у виробничому середовищі і трудовому процесу, передбаченого гігієнічною класифікацією праці.

Діючі пропозиції зі встановлення пільг та компенсацій вносяться з уточненням зважаючи на нововведення та у залежності від умов праці.

Згідно результатів проведеної атестації підсумки щодо заходів поліпшення безпеки і умов праці вносять до переліків. На останок підприємство видає наказ за результатами атестації та додає до трудових книжок працюючих витяги з нього.

Матеріали атестації робочих місць потрібно зберігати на підприємстві протягом 75 років.

 

 

НАГАДАЄМО: Атестація проводиться згідно з Порядком та методичними рекомендаціями щодо проведення атестації робочих місць за умовами праці, що затверджуються Мінсоцполітики і МОЗ. Атестація проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству, організації, у строки, передбачені колективним договором, але не рідше ніж один раз на п’ять років. До складу комісії включається уповноважений представник виборного органу первинної профспілкової організації, а в разі відсутності профспілкової організації – уповноважена найманими працівниками особа.

Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника підприємства, організації. Позачергово атестація проводиться у разі докорінної зміни умов і характеру праці з ініціативи роботодавця, профспілкового комітету, трудового колективу, органів Держпраці. До проведення атестації можуть залучатися проектні та науково-дослідні організації, технічні інспекції праці профспілок, територіальні органи Держпраці.

Атестація робочих місць передбачає:

  • установлення факторів і причин виникнення несприятливих умов праці;
  • санітарно-гігієнічне дослідження факторів виробничого середовища, важкості й напруженості трудового процесу на робочому місці;
  • комплексну оцінку факторів виробничого середовища і характеру праці на відповідальність їхніх характеристик стандартам безпеки праці, будівельним та санітарним нормам і правилам;
  • установлення ступеня шкідливості й небезпечності праці та її характеру за гігієнічною класифікацією;
  • обгрунтування віднесення робочого місця до категорії із шкідливими  (особливо шкідливими), важкими (особливо важкими) умовами праці;
  • визначення (підтвердження) права працівників на пільгове пенсійне забезпечення за роботу у несприятливих умовах;
  • складання переліку робочих місць, виробництв, професій та посад з пільговим пенсійним забезпеченням працівників;
  • аналіз  реалізації  технічних  і   організаційних    заходів, спрямованих на оптимізацію  рівня  гігієни,  характеру  і  безпеки праці.

Гігієнічні дослідження факторів виробничого середовища і трудового процесу проводяться лабораторіями, атестованими Держпраці і МОЗ в порядку, визначеному Мінсоцполітики разом з МОЗ.

Оцінка умов праці під час атестації робочих місць проводиться з метою встановлення класів (ступенів) шкідливих умов праці відповідно до Державних санітарних норм та правил «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів  виробничого  середовища, важкості та напруженості трудового процесу».

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку