Новини

Щодо відображення господарських операцій із роздрібного продажу товарів (алкольних напоїв) у випадках заокруглення копійок, - роз'яснення ДПСУ

20.09.2019

ДПС України у листі від 16.09.2019 р. № 243/6/99-00-07-01-01-15/ІПК розглянула питання, пов’язані з відображенням господарських операцій із роздрібного продажу товарів у випадках заокруглення копійок:

Щодо відображення у фіскальному чеку суми до та після заокруглення та суми, яка повинна потрапляти до підсумку розрахункових операцій фіскального звітного чеку z-звіту та x-звіту у зв’язку із заокругленням

Податківці зазначили , суб’єкти господарювання можуть додатково друкувати у реквізитах розрахункових документів загальну вартість придбаних товарів (отриманих послуг) у межах фіскального чеку наступним чином:

  • після рядка 7 фіскального чеку перед рядком 8 фіскального чеку додати нові рядки "Загальна вартість придбаних товарів (отриманих послуг) за чеком до заокруглення" та "заокруглена знижка/заокруглена надбавка";
  • в рядку 8 фіскального чеку "СУМА" зазначати "Загальна вартість придбаних товарів (наданих послуг) за чеком після заокруглення". Саме вказана сума вважається сумою розрахунку за відповідним розрахунковим документом.

При цьому, до підсумку розрахункових операцій Z-звіту та X-звіту відповідно до п. 15 та 17 Вимог щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування, затверджених постановою КМУ від 18.02.2002 року № 199, має потрапляти загальний підсумок розрахункових операцій за реалізовані товари (надані послуги), тобто сума з розрахункових документів після заокруглення.

Щодо визначення бази оподаткування ПДВ і складання податкової накладної

Фахівці повідомили, відповідно до п. 14 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженим наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307, ПН складається за щоденними підсумками операцій (якщо податкова накладна не була складена на ці операції):

  • у разі здійснення постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником податку), розрахунки за які проводяться через касу / реєстратори розрахункових операцій або через банківську установу чи платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок постачальника);
  • виписки транспортних квитків, готельних рахунків або рахунків, які виставляються платнику податку за послуги зв’язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що містять загальну суму платежу, суму податку та податковий номер постачальника (продавця), за винятком тих, форма яких встановлена міжнародними стандартами;
  • надання платнику податку касових чеків, які містять суму поставлених товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку (з визначенням фіскального та податкового номерів постачальника).

Отже, у ПН, складеній платником податку за щоденними підсумками, відображається сума ПДВ, обрахована таким платником податку виходячи із бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 188.1 ст. 188 Податкового кодексу України (далі - ПКУ), без урахування заокруглення.

Щодо обліку результатів заокруглення для цілей податку на прибуток підприємств

У ДПС звернули увагу. ПКУ не передбачено коригування фінансового результату підприємства на округлені суми під час проведення готівкових розрахунків за товари (роботи, послуги). Такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку при формуванні фінансового результату до оподаткування, який використовується платником податку для обрахунку об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств.

У Податковій декларації з податку на прибуток підприємств, форму якої затверджено наказом Мінфіну від 20.10.2015 р. № 897 (у редакції наказу Мінфіну від 28.04.2017 р. №467)суми показників податку на прибуток підприємств відображаються у гривнях без копійок з відповідним заокругленням.

Щодо обліку результатів заокруглення для цілей податку на доходи фізичних осіб та військового збору

Податківці нагадують, нарахування, утримання та сплата (перерахування) податку на доходи фізичних осіб та військового збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ.

Податковий агент, що нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати ПДФО і військовий збір із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку 18 %, визначену ст. 167 ПКУ, та ставку військового збору 1.5 %, встановлену п.п. 1.3 п. 161 підр. 10 р. XX ПКУ.

При цьому нормами ПКУ не передбачено врахування будь-яких заокруглень при нарахуванні, утриманні та сплаті (перерахуванні) ПДФО та військового збору.

Щодо здійснення заокруглення у випадку, коли в розрахунковому документі міститься товарна позиція алкогольного виробу, вартість якого до заокруглення становить мінімальну роздрібну ціну

Статтею 17 Закону України від 19.12.1995 року № 481 "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" (далі - Закон №481) передбачено застосування штрафних санкцій за порушення мінімальних оптово-відпускних або роздрібних цін на алкогольні напої та максимальних роздрібних цін на тютюнові вироби.

Статтею 18 Закону № 481 визначено, що всі інші закони та нормативно-правові акти, які стосуються виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового, етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, дистиляту виноградного спиртового, спирту-сирцю плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, діють у частині, що не суперечить Закону № 481.

Для запобігання порушенню суб’єктами господарювання ПКУ та Закону № 481 щодо застосування мінімальних оптово-відпускних або роздрібних цін на алкогольні напої:

  • виробники та продавці алкогольних напоїв, керуючись вимогами постанови Правління НБУ від 15.03.2018 р. № 25 "Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів" (далі - Постанова № 25) у частині механізму заокруглення загальних сум, мають ураховувати вимоги постанови КМУ від 30.10.2008 року № 957,  щодо встановлення мінімальних оптово-відпускних або роздрібних цін на алкогольні напої не нижче затверджених Урядом.

У разі порушення вимог щодо застосування мінімальних оптово-відпускних або роздрібних цін на алкогольні напої контролюючими органами застосовуються штрафні санкції, передбачені ст. 17 Закону № 481.

Крім того, згідно з вимогами п. 22 р. II Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148, суб’єкти господарювання, у разі прийняття НБУ рішення щодо припинення карбування та випуску в обіг/додаткового випуску в обіг певних номіналів монет, зобов’язані здійснювати заокруглення загальної суми покупки в порядку, передбаченому нормативно-правовим актом НБУ з питань, що регулюють обіг монет дрібних номіналів.

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку