Новини

Про зазначення міжнародного номера рахунку (IBAN) в грошовому чеку

18.09.2019

Нацбанк у листі від 09.09.2019 р. № 50-0006/46321 надав роз'яснення  стосовно заповнення в грошовому чеку реквізиту "№ рахунку" у зв'язку із запровадженням міжнародного номера банківського рахунку (IBAN).

НБУ нагадав, що банку (філії, відділенню) забороняється під час здійснення касових операцій виправляти в касових документах, зокрема, номери рахунків (за винятком зміни номера рахунку на грошових чеках у зв'язку з реорганізацією банку) ( п. 116 р. VI Інструкції № 103).

Оскільки банки оформляли своїм клієнтам грошові чекові книжки до запровадження стандарту IBAN, де зазначався діючий на той час реквізит "№ рахунку" клієнта, банк має право виправляти зазначений рахунок на стандарт IBAN. Таке виправлення є ініціативою банку, що пов'язано із виконанням останніми нормативно-правових актів НБУ. Використання грошової чекової книжки, яка була заповнена банком по діючим на той час реквізитам "№ рахунку" клієнта, допускається до повного її використання.

З питання щодо безпосереднього заповнення банком в грошовому чеку реквізиту "№ рахунку" клієнта за стандартами IBAN, який має 29 знаків, в НБУ зазначили, що допускається його заповнення в кілька рядків, враховуючи, що форма грошового чека має певні обмеження в розмірах, оскільки бланки виготовляються лише друкарським способом.

Крім того, НБУ звертає увагу на існування альтернативи використання грошового чека, а саме заяви на видачу готівки у разі використання електронного документообігу на договірних умовах з клієнтом банку

(листі НБУ від 09.09.2019 р. № 50-0006/46321) 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку