Новини

Щодо реєстрації АН у разі продажу талонів кінцевим споживачам

17.09.2019

ДПС України у листі від 05.09.2019 р. № 29/6/99-00-07-03-03/ІПК розглянула ситуацію, коли Товариство поряд із оптовою торгівлею пальним, займається перепродажем талонів кінцевому споживачеві. Тобто фактичні клієнти отримують від Товариства талони, за якими вони вливають у бак свого автомобіля пальне на АЗС постачальників Товариства. При цьому Товариство не здійснює операцій з фізичного відпуску (відвантаження) пального.

Податківці зазначили, безпосередньо сама операція з реалізації талонів, під час якої не відбувається фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального, з 01 липня 2019 року не належить до операцій з реалізації пального в розумінні пп. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі - ПКУ).

Поряд з цим, платник податку, зокрема, при реалізації пального зобов'язаний скласти в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого пального та зареєструвати її в ЄРАН з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи (п. 231.1 ст. 231 ПКУ).

У зазначеному випадку платником акцизного податку являється АЗС постачальника, оскільки на АЗС здійснюється фізична передача (відпуск, відвантаження) пального у розумінні пп. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 ПКУ.

Тому при здійсненні фізичної передачі (відпуск, відвантаження) пального у платника виникає обов'язок у складанні акцизних накладних.

Отже, АЗС, яка є місцем роздрібної торгівлі пальним, на яке отримано ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним (п. 231.1 ст. 231 ПКУ), повинна бути зареєстрована платником акцизного податку з реалізації пального у встановленому порядку, та зобов’язана складати АН на такі обсяги реалізованого пального, зареєструвавши АН в СЕАРП та СЕ, згідно з п. 231.1 ст. 231 ПКУ з дотриманням термінів встановлених п. 231.6 ст. 231 ПКУ.

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку