Новини

Платник єдиного податку 4-ї групи орендує земельний пай у фізичної особи. Що враховувати при оподаткуванні?

09.09.2019

Фахівці ДПС у Запорізькій області нагадують, базою оподаткування податком на доходи фізичних осіб є, зокрема, дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування), визначений у порядку, встановленому п. 170.1 ст. 170 ПКУ.

Тобто, орендна плата за оренду земельного паю включається до загального оподатковуваного доходу фізичної особи – орендодавця.

Податковим агентом є орендар, який зобов'язаний утримати податок на доходи фізичних осіб з доходу у вигляді орендної плати за земельний пай за ставкою 18 %.

Податок на доходи фізичних осіб, утриманий з орендної плати, сплачується у загальні строки:

  • якщо орендна плата виплачується через перерахування на картковий рахунок фізичної особи - орендодавця або отриманою з банку готівкою – під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом;
  • якщо виплачується готівкою з каси податкового агента – протягом трьох банківських днів із дня, що настає за днем такого нарахування (виплати, надання);
  • якщо орендну плату нараховано, але не виплачено, податок сплачується до бюджету не пізніше як за 30 календарних днів місяця, що настає за місяцем нарахування доходу.

Орендна плата за земельний пай, а також сума утриманого та перерахованого податку відображається у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу "106".

Військовий збір з орендної плати за земельну частку утримується за правилами, передбаченими для утримання податку на доходи фізичних осіб (п.п. 1.7 п. 161 підр. 10 р. XX ПКУ).

Ставка військового збору – 1,5 % (відображається у розділі ІІ "Військовий збір" Податкового розрахунку за формою № 1ДФ).

На орендну плату єдиний соціальний внесок не нараховується, оскільки базою для його нарахування є суми нарахованої заробітної плати та суми винагород фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами, а договір оренди не передбачає виконання робіт чи надання послуг (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 № 2464-VI).

У разі оренди сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду в особи, яка не є платником податку, платник єдиного податку 4-ї групи враховує орендовану площу земельних ділянок у своїй декларації.

Тобто, якщо у фізичної особи орендує земельні паї сільгосппідприємство – платник єдиного податку 4-ї групи, то такий земельний пай зараховується до об'єкта оподаткування єдиним податком.

Зазначена норма передбачена п.п. 164.2.5 ст. 164, ст.. 168, п.п. 170.1.1 ст. 170, п.п. 295.9.7 ст. 295 Податкового кодексу.

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку