Новини

Держпраці інформує про особливості праці у нічний час

22.08.2019

В ГУ Держпраці у Дніпропетровській області зазначили, у разі, якщо підприємство працює цілодобово, виникає потреба залучення працівників до роботи вночі. Також робота у нічний час може мати періодичний характер та не залежати від режиму роботи підприємства.

Статтею 54 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України) визначена тривалість роботи в нічний час. При роботі в нічний час встановлена тривалість роботи (зміни) скорочується на одну годину. Це правило не поширюється на працівників, для яких уже передбачено скорочення робочого часу, а саме – для працівників, зайнятих на роботах з шкідливими умовами праці, – не більш як 36 годин на тиждень (п. 2 ч. 1 ст. 51 КЗпП України). Крім того, законодавством встановлюється скорочена тривалість робочого часу для окремих категорій працівників (учителів, лікарів та інших), відповідно до ч. 3 ст. 51 КЗпП України.

Тривалість нічної роботи зрівнюється з денною в тих випадках, коли це необхідно за умовами виробництва, зокрема у безперервних виробництвах, а також на змінних роботах при шестиденному робочому тижні з одним вихідним днем.

Нічним вважається час з 10 години вечора до 6 години ранку. Оплата роботи у нічний час передбачена статтею 108 КЗпП України, відповідно до якої, робота у нічний час оплачується у підвищеному розмірі, встановлюваному генеральною, галузевою (регіональною) угодами та колективним договором, але не нижче 20 відсотків тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи у нічний час.

Заробітна плата за роботу у нічний час нараховується працівникам на підставі табелів обліку робочого часу, у яких наявні відповідні відмітки про фактично відпрацьований час, у тому числі нічні години роботи.

Слід наголосити, що статтею 12 Закону України «Про оплату праці» визначені норми оплати праці і гарантії для працівників, які є мінімальними державними гарантіями. Зокрема, якщо роботодавець не виконує норми оплати праці працівників за роботу у нічний час відповідно до законодавства про працю України, то це свідчить про недотримання ним мінімальних державних гарантій. За таке порушення статтею 265 КЗпП України встановлена відповідальність у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Слід також зазначити, що статтею 55 КЗпП України забороняється залучення до роботи в нічний час:

  • вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років, про що йдеться у статті 176 КЗпП України, згідно якої не допускається залучення до робіт у нічний час, до надурочних робіт і робіт у вихідні дні і направлення у відрядження вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років;
  • осіб, молодших вісімнадцяти років, про що йдеться у статті 192 КЗпП України, згідно якої забороняється залучати працівників молодше вісімнадцяти років до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні;
  • інших категорій працівників, передбачених законодавством.

Робота жінок в нічний час не допускається, за винятком випадків, передбачених статтею 175 КЗпП України, а саме – за винятком тих галузей народного господарства, де це викликається особливою необхідністю і дозволяється як тимчасовий захід. Перелік цих галузей і видів робіт із зазначенням максимальних термінів застосування праці жінок у нічний час затверджується Кабінетом Міністрів України. Зазначені обмеження не поширюються на жінок, які працюють на підприємствах, де зайняті лише члени однієї сім'ї.

Робота осіб з інвалідністю у нічний час допускається лише за їх згодою і за умови, що це не суперечить медичним рекомендаціям (стаття 172 КЗпП України).

В ГУ Держпраці у Дніпропетровській області, в черговий раз, наголошують на необхідності забезпечення неухильного дотримання законодавства про працю України, реалізації трудових прав працівників.

Провідний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці у Дніпровському регіоні  Олена Михайлюк

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку