Новини

Які послуги, обстеження та аналізи для профілактики та лікування серцево-судинних захворювань можна отримати безоплатно?

20.08.2019

Кожен пацієнт, що подав декларацію про обслуговування у сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, має право на безоплатний гарантований державою пакет медичних послуг на первинній ланці.Перелік послуг, як входять до цього пакету, чітко визначений і затверджений наказом МОЗ №504. Отримати ці послуги пацієнт може безоплатно. За нього заплатила Національна служба здоров'я України за договором з медичними закладами. Карту медичних закладів, які надають первинну медичну допомоги та мають договір з НСЗУ, можна побачити на сайті.

Повний перелік послуг, аналізів та обстежень, які входять у безоплатний пакет послуг на первинній допомозі можна побачити тут.

У цьому пакеті ціла низка послуг, обстежень та аналізів передбачені для профілактики та лікування серцево-судинних захворювань, а також для попередження їхніх гострих станів. До таких послуг входять:  

  • правильне та регулярне вимірювання артеріального тиску. Постійний моніторинг тиску - особливо важливий для пацієнтів з групи ризику - курців, людей з ожирінням та підвищеним рівнем ліпідів в крові, недостатньою фізичною активністю, спадковістю;
  • вимірювання окружності талії. Зайві сантиметри впливають на індекс маси тіла та можуть свідчити про потрапляння до групи ризику;
  • оцінка загального серцево-судинного ризику за шкалою SCORE (систематична оцінка коронарного ризику або ризику смерті протягом 10 років), ; 
  • електрокардіограма;
  • аналіз крові на загальний холестерин;
  • швидкий тест на тропонін. Це специфічний маркер інфаркту міокарду, що у поєднанні з результатами ЕКГ, або методами діагностичної візуалізації, допомагає у виявленні гострого стану; 
  • консультація щодо відмови від ризикованих звичок та поведінки та  формування здорового способу життя;
  • направлення для проведення інших аналізів та досліджень до закладів вторинного рівня;
  • медична допомога пацієнтам у невідкладному стані;
  • призначення лікарських засобів з оформленням документів відповідно до законодавства;  
  • підготовка медичної документації для направлення осіб з ознаками стійкої втрати працездатності на медико-соціальну експертизу та на медико-соціальну реабілітацію;
  • оформлення довідок, форм, листків непрацездатності.

Крім того, дієвим способом контролю серцево-судинних захворювань є безперервне медикаментозне лікування. Саме для цього працює урядова програма реімбурсації «Доступні ліки», яку адмініструє НСЗУ. Лікар виписує електронний рецепт, пацієнт - отримує потрібні йому ліки безоплатно або з невеликою доплатою. НСЗУ - відшкодовує аптекам вартість відпущених лікарських засобів. Окрім забезпечення безперервного лікування людей, що живуть з серцево-судинними захворюваннями, програма реімбурсації також сприяє їх фінансовому захисту.

15 серпня 2019 року затверджений новий Реєстр лікарських засобів, що підлягають реімбурсації. З 254 лікарських засобів, що входять до програми «Доступні ліки», 195 призначені для лікування серцево-судинних хвороб. З них 61 лікарський засіб можна отримати безоплатно. Перелік лікарських засобів, що підлягають реімбурсації за програмою «Доступні ліки» можна переглянути тут.

Олег Петренко, голова НСЗУ: «Зміни, які зараз відбуваються в системі охорони здоров'я, передбачають запровадження Програми медичних гарантій - тобто переліку безоплатних медичних послуг, які  держава гарантує пацієнту. Ми почали з первинної ланки, де сьогодні доступні пацієнту консультації лікаря, певні аналізи та обстеження. Ці послуги - безоплатні для пацієнта. За них уже з його податків заплатила держава в особі Національної служби здоров'я. І цей перелік однаковий і для комунальних, і для приватних медичних закладів, які мають договір з НСЗУ. Якщо з пацієнта вимагають гроші за послуги, аналізи та обстеження, які входять до пакету на первинній допомозі, він може звернутися на контакт-центр НСЗУ за номером 16 77. Ми розглянемо його звернення ми і вживатимемо відповідних заходів».

Серцево-судинні захворювання перебувають на першому місці в структурі смертності українців. Близько 70% причин смертності припадають на інфаркти, інсульти, серцеву недостатність, ішемічну хворобу серця. Це одні з найвищих у світі показників. Згідно зі статистикою Асоціації кардіологів України, близько 20 мільйонів дорослих мешканців України страждають на ті чи інші серцево-судинні захворювання. 

Важливо! Якщо з пацієнта вимагають кошти за послуги, які входять до гарантованого пакету на первинній допомозі, він може звернутися контакт-центр НСЗУ за коротким номером 1677. Пацієнт не повинен платити ще раз за те, що з його податків уже оплатила Національна служба здоров'я України.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку