Новини

В Україні ліквідують Державну екологічну інспекцію

15.08.2019

Уряд ухвалив рішення ліквідувати Державну екологічну інспекцію України, а натомість буде створено Державну природоохоронну службу.

Як повідомив Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, профільне міністерство протягом останніх років крок за кроком напрацьовувало нормативно-правову базу для створення ефективної сучасної  державної системи запобігання екологічним правопорушенням і моніторингу стану навколишнього природного середовища.

«Відсутність належного контролю за порушеннями екологічного законодавства та тотальна корупція  –   найбільші проблеми у сфері довкілля. Я про це говорив із перших днів перебування на посаді міністра. Точкові реагування на екологічні інциденти  точно не ті методи, які дозволяють системно боротися з браконьєрами і недобросовісними екоінспекторами. Реформа цієї структури назріла давно, але вона не є такою простою як видається на перший погляд. Адже важливо не лише змінити назву, але у першу чергу залучити до роботи людей, які справді вболівають за довкілля та надати їм необхідне матеріально-технічне оснащення,  щоб люди мали змогу належно і в повному обсязі виконувати свої посадові обов’язки, а не боротися з мораторіями на перевірку бізнесу», - прокоментував урядове рішення Остап Семерак.

Він також зазначив, що у 2017 році  Уряд схвалив розроблену Мінприроди Концепцію реформування системи державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища. У 2018 році було розроблено і передано до парламенту законопроект про Державну природоохоронну службу, проте його не було розглянуто. Зараз спільно з громадськістю на завершальному етапі робота щодо законопроекту про державний екологічний контроль, який також передбачає реформування екологічної інспекції.

«Ми розуміли, що на момент ухвалення цих документів маємо бути готові до практичної частини реалізації реформи екологічного контролю.  Тому паралельно запустили пілотний проект, який передбачав ліквідацію 12 із 23 територіальних органів Державної екологічної інспекції України, які діяли на обласному рівні та створення  натомість 5 нових округів», - пояснив Міністр екології.

Загалом структурою новою Державної природоохоронної служби передбачено створення 10  міжрегіональних територіальних органів (Карпатського, Поліського, Придніпровського, Північно-Західного, Східного, Столичного, Причорноморського, Подільського, Центрального та Південно-Східного) та повну ліквідацію 23 територіальних підрозділів ДЕІ.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку