Новини

НБУ запровадив щомісячний індекс очікувань ділової активності

09.08.2019

Національний банк запровадив новий інструмент оперативної оцінки та відслідковування тенденцій розвитку економіки – щомісячний індекс очікувань ділової активності (ІОДА). Індекс розраховується на основі опитувань українських підприємств реального сектору економіки. Отримання додаткової оперативної інформації дасть змогу підсилити аналітичну підтримку ключових рішень Національного банку.

На відміну від вже традиційного квартального Індексу ділових очікувань (ІДО), який фіксує показники очікуваного розвитку підприємств у наступні 12 місяців, ІОДА концентрується лише на оцінці бізнесом поточного стану економіки. Тож обидва опитування для розрахунку індексів будуть проводитися паралельно і не суперечитимуть один одному. 

У щомісячних опитуваннях для ІОДА братимуть участь приватні компанії промисловості, будівництва, торгівлі та сфери послуг. Попри значну частку у ВВП сільського господарства, підприємства цього сектору не залучатимуться до опитування. Це загальносвітова практика, пов’язана зі сильною сезонністю сільськогосподарського виробництва, яка негативно відображається на репрезентативності таких опитувань.

На основі відповідей респондентів розраховуються щомісячні індекси очікувань ділової активності – секторальні (для кожного сектору економіки) та композитний, що характеризує економічний розвиток країни за місяць. Значення індексу на рівні 50 є нейтральним. Очікування є позитивними, якщо значення індексу перевищує нейтральний рівень.

Методологія обчислення нового індексу враховує світову практику побудови щомісячних індексів ділової активності, що дає можливість співставляти дані індекси зі світовими аналогами та робить їх зрозумілими для іноземних інвесторів.

У першому пілотному опитуванні у липні поточного року взяли участь 106 підприємств, із яких підприємства промисловості становлять 30%, будівництва – 11%, торгівлі та сфери послуг – відповідно 22% та 37%.

Результати опитування показали, що більшість респондентів очікували поліпшення економічного стану своїх підприємств порівняно з попереднім місяцем – індекс очікувань ділової активності загалом по економіці становив 52.4.

Усі сектори, крім будівництва, оптимістично оцінювали результати економічної діяльності у липні. Найоптимістичніше налаштовані підприємства промисловості (значення індексу – 54.1)

Підприємства будівництва очікували, що у липні відбудеться незначне сповільнення економічного тренду у секторі, якщо порівняти з червнем.

Детальніше з результатами щомісячного опитування підприємств за липень можна ознайомитися в підрозділі “Щомісячні опитування бізнесу” розділу публікації.

Результати наступного опитування (за серпень) будуть опубліковані першого робочого дня вересня 2019 року.

За матеріалами НБУ

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку