Новини

Рекомендації щодо заповнення реквізитів розрахункових документів за стандартом IBAN

06.08.2019

Офіс великих платників повідомляє, що з 5 серпня поточного року в Україні стартує введення міжнародного номера банківського рахунку IBAN відповідно до вимог Стандарту ISO 13616.

Національний банк України на своєму сайті нагадує, що нові рахунки банки України відкриватимуть своїм клієнтам виключно за стандартом IBAN.Вони складатимуться з 29 буквено-цифрових символів в такій послідовності:

  • код України - UA - 2 букви;
  • контрольний розряд - 2 цифри;
  • код банку - 6 цифр;
  • рахунок - довжина номера рахунку не є фіксованою (до 31.10.2019 - від 5 до 14 символів, з 01.11.2019 - від 5 до 19 символів).

З 01.11.2019 рахунки IBAN стануть обов'язковими для клієнтів усіх банків України при переказі коштів як в національній, так і в іноземних валютах, зокрема при трансграничних перекладах. Тобто усі переклади з 01.11.2019 зараховуватимуться на рахунки за стандартом IBAN.

При цьому, усі платіжні картки, емітовані банками до рахунку клієнта, залишаються дійсними і є платіжним інструментом, що дозволяє клієнтові за допомогою платіжного пристрою, зокрема, ініціювати переказ коштів з банківського рахунку.

Як заповнюються реквізити розрахункових документів?

У період з 05.08.2019 по 31.10.2019 клієнти банків в документах на переказ коштів можуть заповнювати реквізити "Код банку" і " Рахунок" у будь-яких варіаціях.

У документах на переказ коштів в реквізитах платника/одержувача клієнт може заповнити як пару реквізитів (номер рахунку платника/одержувача і код банку платника/одержувача), так і номер рахунку платника/одержувача за стандартом IBAN. У разі заповнення номера рахунку платника/одержувача за стандартом IBAN в реквізиті "Код банку платника/отримувача" вказується нуль.

Банк платника зобов'язаний прийняти до виконання документ на переказ коштів з реквізитами, варіації заповнення яких вибрав платник.

Банк одержувача засобів зобов'язаний зарахувати засоби на рахунок одержувача:

  • по парі реквізитів ("Код банку" і " Рахунок") - якщо рахунку не присвоєний стандарт IBAN або платникові невідомо рахунок одержувача за стандартом IBAN; чи
  • за стандартом IBAN.

Вибрана платником варіація заповнення реквізитів не може бути основою для повернення документу на переказ коштів без виконання або для незарахування засобу на рахунок клієнта.

Системою електронних платежів НБУ в період з 05.08.2019 по 31.10.2019 забезпечуватиметься здійснення міжбанківського переказу коштів незалежно від варіації заповнення реквізитів.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку