Новини

ФОП повторно реєструється платником єдиного податку: чи потрібна нова Книга обліку?

05.08.2019

Фахівці ДФС у Луганській області повідомили, платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи - підприємці), які не є платниками податку на додану вартість, ведуть Книгу обліку доходів (далі - Книга обліку) шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів (п.п. 296.1.1 п. 296.1 ст. 296 Податкового кодексу України.

Форма Книги обліку та порядок її ведення (далі - Порядок) для фізичних осіб - підприємців - платників єдиного податку затверджена наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 579. За вибором платника податку Книга обліку ведеться в паперовому або в електронному вигляді (п. 2 Порядку).

У разі обрання платником податку ведення Книги обліку в паперовому вигляді платник податку зобов’язаний подати до контролюючого органу за основним місцем обліку примірник Книги обліку на титульному аркуші якої зазначаються: прізвище, ім’я та по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта для осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті), податкова адреса (пп. 1 п. 3 Порядку).

Книга обліку прошнурована та пронумерована безоплатно реєструється в контролюючому органі і засвідчується підписом керівника або заступника керівника контролюючого органу та скріплюється печаткою (пп. 2 п. 3 Порядку).

У разі реєстрації нової Книги обліку протягом податкового (звітного) періоду записи в ній продовжуються наростаючим підсумком, а попередня Книга обліку залишається у платника податку (пп. 3 п. 3 Порядку) і зберігається протягом 3 років після закінчення звітного періоду, в якому здійснено останній запис (п. 7 Порядку).

Таким чином, якщо фізична особа - підприємець повторно реєструється платником єдиного податку і має вже зареєстровану у контролюючому органі Книгу обліку, що зберігається у нього протягом 3 років після закінчення звітного періоду, в якому здійснено останній запис та яка не анульована та/або не закінчена реєструвати нову Книгу обліку не потрібно.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку