Новини

Щодо відображання підприємством у ф. 1ДФ виплати на користь ФОП - платника ЄП, яка надала послуги відрядженому працівнику

01.08.2019

ДФСУ у листі від 29.07.2019 р. № 3545/6/99-99-13-02-03-15/ІПК надала роз'яснення  щодо відображання підприємством у податковому розрахунку за ф. 1ДФ виплати на користь ФОП - платника ЄП, яка надала послуги відрядженому працівнику.

Податківці повідомили, згідно з п. 177.8 ст. 177 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) відряджений працівник отримує від ФОП, який надавав послуги з найму жилого приміщення та переїзду, копію документа, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб’єкта підприємницької діяльності.

Після повернення з відрядження працівник зобов’язаний до закінчення п’ятого банківського дня, наступного за днем прибуття до місця постійної роботи, надати згідно з положеннями Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом МФУ від 13.03.1998 р. № 59, звіт про використання коштів, виданих на відрядження (п. 11 розд. II Інструкції).

Враховуючи зазначене, оскільки юридична особа тільки компенсує витрати працівника на відрядження, то відображати в податковому розрахунку за ф. 1ДФ сплату працівником коштів за надані під час відрядження фізичною особою - підприємцем - платником єдиного податку послуги, така юридична особа не зобов’язана.

Разом з цим, якщо оплата вартості послуг надходить на рахунок ФОП - платника єдиного податку ІІ групи від ЮО, яка не є платником єдиного податку, за найманих працівників, які знаходяться у відрядженні, то умови перебування ФОП на ІІ групі платника єдиного податку порушуються, що не дає правових підстав для застосування другої групи спрощеної системи оподаткування.

Також у разі нарахування (виплати) доходів безпосередньо фізичній особі - підприємцю, суб'єкт господарювання на підставі пп. 14.1.180 п. 14.1 ст. 14 ПКУ виступає податковим агентом в частині відображення такого нарахування (виплати) в податковому розрахунку (форма № 1ДФ), який затверджений наказом МФУ від 13.01.2015 р. № 4, за ознакою доходу "157" (пп. "б" п. 176.2 ст. 176 ПКУ).

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку