Новини

Зміни до П(С)БО 25 та деяких нормативів з бухобліку вступили в дію

24.07.2019

Мінфін наказом від 31.05.2019 року № 226 вніс зміни до:

1. Наказу Мінфіна від 25.02.2000 р. № 39 «Про затвердження Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 25 «Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва», який тепер має таку назву: «Про затвердження Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 25 «Спрощена фінансова звітність» (далі – НП(С)БО 25).

НП(С)БО 25 установлює зміст і форму та порядок заповнення:

  • Фінансової звітності малого підприємства в складі Балансу (форма № 1-м) і Звіту про фінансові результати (форма № 2-м) ;
  • Фінансової звітності мікропідприємства в складі Балансу (форма № 1-мс) і Звіту про фінансові результати (форма № 2-мс).

НП(С)БО 25 застосовуються мікропідприємствами, малими підприємствами, непідприємницькими товариствами, представництвами іноземних суб'єктів господарської діяльності та підприємствами, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства (крім підприємств, які відповідно до законодавства складають фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності) (далі - підприємства), зокрема:

1) для складання Фінансової звітності малого підприємства (додаток 1):

  • малими підприємствами - юридичними особами, які визнані такими відповідно до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" (далі - Закон) (крім тих, яким відповідно до податкового законодавства надано дозвіл на ведення спрощеного обліку доходів та витрат);
  • представництвами іноземних суб'єктів господарської діяльності;

2) для складання Фінансової звітності мікропідприємства (додаток 2):

  • мікропідприємствами - юридичними особами, які визнані такими відповідно до Закону;
  • підприємствами, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства;
  • непідприємницькими товариствами.

Підприємства, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, відповідно до податкового законодавства, з метою складання фінансової звітності визнають доходи і витрати за національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

У Фінансовій звітністі малого підприємства у статті «Нематеріальні активи» відображається вартість об'єктів, віднесених до складу нематеріальних активів. У цій статті наводяться окремо первісна та залишкова вартість нематеріальних активів, а також нарахована у встановленому порядку сума накопиченої амортизації. До підсумку балансу включається залишкова вартість, яка визначається як різниця між первісною вартістю і сумою накопиченої амортизації, яка наводиться у дужках.

У додатку 1 «Фінансова звітність малого підприємства» додано нові рядки;

Нематеріальні активи

1000

 

 

первісна вартість

1001

 

 

накопичена амортизація

1002

(      )

(      )

2. Наказу МФУ від 29.11.2000 року  № 302 «Про Примітки до річної фінансової звітності».

Отже, типова форма фінансової звітності № 5 № «Примітки до річної фінансової звітності» не застосовується банками, бюджетними установами, представництвами іноземних суб'єктів господарської діяльності,юридичними особами, які відповідно до Закону  визнані мікропідприємствами, малими підприємствами, непідприємницькими товариствами, підприємствами, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства, та підприємствами, які відповідно до законодавства складають фінансову звітність за МСФЗ.

3. Плану рахунків бухгалтерського обліку, затвердженого наказу МФУ від 19.04.2001 року № 186 , який тепер має назву:«Спрощений План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств»

Так, спрощений План рахунків можуть застосовувати юридичні особи, які відповідно до Закону  визнані мікропідприємствами, малими підприємствами, непідприємницькі товариства, підприємства, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства, а також представництва іноземних суб'єктів господарської діяльності у разі складання ними фінансової звітності відповідно до НП(С)БО 25.

4. Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженій наказом МФУ від 30.11.1999 року № 291.

5. П(С)БО 31 «Фінансові витрати», затвердженого наказом МФУ від 28.04.2006 р. № 415,

Так, фінансові витрати визнаються юридичними особами, які відповідно до Закону визнані мікропідприємствами, малими підприємствами, непідприємницькими товариствами, підприємствами, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства, а також представництвами іноземних суб'єктів господарської діяльності - витратами того звітного періоду, за який вони були нараховані (визнані зобов'язаннями).

6. НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затвердженого наказом МФУ від 07.02.2013 р. № 73:

Підприємства, які відносяться до мікропідприємств, малих підприємств, та які визнані такими відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», непідприємницькі товариства, представництва іноземних суб'єктів господарської діяльності та підприємства, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат, можуть самостійно визначати доцільність складання фінансової звітності за формами, наведеними  НП(С)БО 1.

Наказ № 226  набирав чинності з 23.07.2019 року (опубліковано «Офіційний вісник України», 2019, № 55 від 23.07.2019).

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку