Новини

Збої в роботі серверів ДФС є поважною причиною для порушення строків подачі податкових накладних на реєстрацію

19.07.2019

Автор: Кірюшин Артем Андрійович, Інтернет-ресурс "Протокол"

ОАС м. Києва: Збої в роботі серверів ДФС є поважною причиною для порушення строків подачі податкових накладних (ОАС м. Києва № 640/7644/19 від 25.06.2019)

Фабула судового акту: Відповідно до норм п. 201.1. ст. 201 ПК України, на дату виникнення податкових зобов`язань платник податку зобов`язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений цим Кодексом термін.

При цьому у разі порушення вказаних строків до порушника застосовуються штрафні санкції визначені Податковим кодексом.

У даній справі на адресу підприємства контролюючим органом направлено податкове повідомлення-рішення про застосування штрафу в розмірі 12 782 861 грн. за порушення строків направлення податкових накладних.

Проте платник податків із таким рішенням ДФС не погодився та зазначив, що ПН ним було направлено в строк із застосуванням спеціального сервісу електронного документообігу.

Вирішуючи вказаний спір суд став на бік платника податків та зазначив, що відповідно до наявних доказів у справі позивач відправив на реєстрацію в ЄРПН податкову накладну за допомогою платного програмного забезпечення «IFin». Згідно з даними, відображеними в системі надсилання та реєстрації податкових накладних, зазначена накладна надіслана до ДФС України у встановлений законом строк.

Зазначений факт підтверджується також і висновком експерта за результатами проведення експертизи комп`ютерної техніки та програмних продуктів.

В свою чергу Державною фіскальною службою порушення вимог п. 201.10 ст. 201 ПК України контролюючим органом позивачу протягом операційного дня не була надіслана квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі про прийняття зазначеної податкової накладної або про її неприйняття із зазначенням відповідних причин, або зупинення реєстрації податкової накладної з незалежних від позивача причин, тобто з причин, які не залежали від його волі.

З огляду на вищевикладене та з врахуванням правових наслідків, передбачених пунктом 201.10 статті 201 ПК України, відповідно до приписів якого, якщо протягом операційного дня не надіслано квитанції про прийняття або неприйняття, або зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування, така податкова накладна вважається зареєстрованою в Єдиному реєстрі податкових накладних, податкова накладна вважається зареєстрованою в Єдиному реєстрі податкових накладних у строк визначений законом, а тому оскаржуване ППР є протиправним.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку