Новини

Попередню оплату здійснено однією сумою по окремих рахунках (різні специфікації): скільки ПН виписувати, та чи буде ПК у покупця?

17.07.2019

ДФСУ у листі від 12.07.2019 р. № 3241/6/99-99-15-03-02-15/ІПК розглянула питання щодо включення до податкового кредиту сум ПДВ, зазначених у декількох ПН при здійсненні попередньої оплати однією сумою по окремих рахунках на оплату під різні специфікації.

СИТУАЦІЯ: Поставка товару продавцем здійснюється партіями, на кожну партію товару продавцем надано рахунки на оплату (під кожну окрему специфікацію). Попередню оплату Товариством здійснено однією сумою, однак на дану операцію постачальником складено окремі податкові накладні на кожний виписаний рахунок на окрему партію товару.

Податківці нагадали, відповідно до п. 198.2 ст. 198 Податкового кодексу україни (далі - ПКУ), датою віднесення сум податку до податкового кредиту вважається дата тієї події, що відбулася раніше:

  • дата списання коштів з банківського рахунку платника податку на оплату товарів/послуг;
  • дата отримання платником податку товарів/послуг.

Також п. 201.7 ст. 201 ПКУ передбачено, що ПН складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс).

Отже, у постачальника на дату отримання від Товариства попередньої оплати однією сумою виникають податкові зобов’язання з постачання товарів/послуг та обов’язок скласти та зареєструвати в ЄРПН податкову накладну.

Складання двох або більше ПН у випадку отримання попередньої оплати однією сумою не відповідає нормам ПКУ та не дає можливості ідентифікувати операції.

Таким чином, Товариство не має підстав для віднесення до податкового кредиту сум ПДВ, зазначених в ПН, складених на кожний виписаний рахунок на окрему партію товару у разі здійснення підприємством попередньої оплати даного товару однією сумою.

Фахівці нагадали, що у разі допущення продавцем помилок при зазначенні обов'язкових реквізитів ПН або порушення граничних термінів реєстрації в ЄРПН ПН або РК покупець має право додати до податкової декларації за звітний податковий період заяву із скаргою на такого продавця/покупця. 

В той же час, подання покупцем заяви із скаргою на постачальника не є підставою для формування податкового кредиту за операціями, стосовно яких подано таку заяву.

(ІПК ДФСУ від 12.07.2019 р. № 3241/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку