Новини

Щодо можливості застосування Переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці до робочих місць фельдшера та сестри медичної підземного здоровпункту

15.07.2019

В ГУ Держпраці у Полтавській області надали роз'яснення щодо можливості застосування Переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня до робочих місць фельдшера та сестри медичної підземного здоровпункту шахти з видобутку кам’яного вугілля. Цікавила і тривалість робочого тижня встановлена для такої категорії працівників.

Так, фахівці Держпраці повідомили, відповідно до Порядку застосування Переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України 23.03.2001 № 122, (далі – Перелік № 163), скорочена тривалість робочого тижня за роботу із шкідливими умовами праці встановлюється працівникам виробництв, цехів, професій і посад, передбачених відповідними розділами Переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затвердженого постановоб КМУ від 21.02.2001 р. № 163 (далі – Перелік № 163), незалежно від відомчого підпорядкування цих виробництв, цехів, а також від форм власності підприємств, організацій і установ.

У розділі 1 Переліку № 163 відповідно до підрозділу «Видобування кам’яного та бурого вугілля, бітумінозного сланцю, будівництво шахт» право на скорочену тривалість робочого тижня передбачене за позицією «робітники всіх професій», зайняті на підземних роботах в діючих, тих, що будуються, і дренажних шахтах. Професії фельдшер та сестра медична відповідно до Класифікатора професій ДК 003:2010 віднесено до класифікаційного угрупування «Фахівці», тому підстави для застосування розділу 1 Переліку № 163 і встановлення працюючим за цими професіями скороченої тривалості робочого тижня відсутні.

Відповідно до наказу МОЗ України від 23.11.2007 № 742 «Про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою» посади сестер медичних усіх найменувань, фельдшерів усіх найменувань віднесено до молодших спеціалістів з медичною освітою.

Розділом 32  «Охорона здоров’я, освіта та соціальна допомога»  Переліку № 163 молодші спеціалісти з медичною освітою підземних здоровпунктів також не передбачені. Для медичних працівників, не зазначених у Переліку № 163, тривалість робочого тижня становить 38,5 годин згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я України від 25.05.2006 № 319 «Про затвердження норм робочого часу для працівників закладів та установ охорони здоров’я».

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку