Новини

Розпочалася вступна кампанія до медичних ЗВО

10.07.2019

Сьогодні, 10 липня, в Україні стартує вступна кампанія. Цьогоріч вступити на лікарські спеціальності зможуть випускники, які набрали 150 балів ЗНО, а на фармацію - 130 балів. Крім того, внесені зміни щодо переліку конкурсних предметів. Розповідаємо, на яких умовах відбуватиметься зарахування на медичні спеціальності в 2019 році.

Завдяки новим правилам вступу на медичні спеціальності вирішальне значення мають знання абітурієнтів і їхня мотивація стати медиком. 

Про конкурсні предмети

Цьогоріч введено нові дисципліни як третій конкурсний предмет - студенти мають надати сертифікат ЗНО з фізики або математики. Введення цих дисциплін як третього профільного предмета є одним з обов’язкових кроків інтеграції української медицини в міжнародну практику.

Перелік

конкурсних предметів для вступу на навчання для здобуття медичних спеціальностей  на основі повної загальної середньої освіти

Спеціальність

Другий конкурсний предмет

Третій конкурсний предмет

221

Стоматологія

Біологія або хімія

Фізика або математика

222

Медицина

Біологія або хімія

Фізика або математика

223

Медсестринство

Біологія або хімія

Фізика або математика

224

Технології медичної діагностики та лікування

Біологія або хімія

Фізика або математика

225

Медична психологія

Біологія або хімія

Фізика або математика

226

Фармація, промислова фармація

Біологія або хімія

Фізика або математика

227

Фізична терапія, ерготерапія

Біологія або хімія

Фізика або математика

228

Педіатрія

Біологія або хімія

Фізика або математика

229

Громадське здоров’я

Біологія або хімія

Фізика або математика

Про порогові бали зно для різних спеціальностей

За спеціальностями "Стоматологія", "Медицина", "Педіатрія" мінімальна кількість балів  ЗНО не може бути меншою 150 балів для другого та третього конкурсних предметів. Водночас для здобуття ступеня магістра за спеціальністю 226 «Фармація, промислова фармація» конкурсний бал не може бути меншим за 130. 

Від здібностей, мотивації та ставлення до навчання, які дозволяє оцінювати ЗНО, залежить успішність студента-медика в подальшому, відповідно, це впливає на рівень компетенції майбутніх лікарів.

Поріг ЗНО 150 балів для вступу на спеціальності «Стоматологія», «Медицина» і «Педіатрія», введений минулого року, показав, що середній бал переважної більшості абітурієнтів (84%), яких рекомендували до вступу за спеціальністю “Медицина” на бюджет, становив понад 170 балів ЗНО з конкурсних предметів, 70% майбутніх стоматологів набрали понад 190 балів, а результати зарахованих педіатрів коливалися у межах 160-175 балів.

Про строки і розподіл місць

Прийом документів до медичних ЗВО триватиме до 22 липня. Списки рекомендованих до зарахування на бюджет оприлюднюють: для тих, хто проходив співбесіди та за квотою 2 – не пізніше 20 липня; для інших – не пізніше 26 липня. Переведення на вакантні місця держбюджету триватимуть до 9 серпня. Своє місце у конкурсі на певну спеціальність студенти зможуть перевірити на інформаційних стендах приймальних комісій, веб-сайті закладу вищої освіти, а також інформація надходить в електронний кабінет вступника та доступна на сайті за посиланням. 

Обсяг держзамовлення на медичні спеціальності цього року - 4509 місць: для рівня “магістр” (медицина, педіатрія, стоматологія, фармація, промислова фармація) - 4464 місця, для рівня “бакалавр” (медсестринство, фізична терапія, ерготерапія) – 45 місць.

Уже третій рік поспіль (з 2017 року) місця не закріплені за конкретними закладами вищої освіти,  вони розподілятимуться за процедурою “широкого конкурсу”. Це означає, що ЗВО, до яких подали заяви найбільше абітурієнтів, отримають найбільше місць за держзамовленням. У своєму електронному кабінеті вступники можуть розставити пріоритети навчання від 1 до 7, де 1 - це та спеціальність, на якій вони хочуть навчатися найбільше. Так званий принцип, коли «місце йде за студентом».

Відповіді на поширені питання про вступну кампанію можна прочитати на сайті МОН України за цим посиланням.

Ухвалена Урядом Стратегія розвитку медичної освіти в Україні передбачає системне та структурне реформування медичних закладів вищої освіти. Вимоги до її якості стануть пріоритетними, що в свою чергу підсилить академічні вимоги не тільки до викладачів, але й до майбутніх студентів. 

За матеріалами МОЗ України

 

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку