Новини

Запровадження гнучких форм організації праці, - законопроект

25.06.2019

Мінсоцполітики на своєму офіційному сайті розмістило проект Закону "Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо гнучких форм організації праці)".

Як зазначено у пояснювальній записці, обґрунтуванням необхідності прийняття цього Закона є те, що трудові правовідносини в Україні регламентовані в цілому Кодексом законів про працю України (далі – Кодекс), який не відповідає сучасним вимогам та реаліям ринку праці. Тенденцією сучасного ринку праці є застосування таких форм організації трудової діяльності, які б дозволили підвищити ефективність праці, сприяти збільшенню прибутку роботодавців та водночас задовольнити життєві потреби працівника. До таких форм можна віднести гнучкий та дистанційний режими роботи, що створюють додаткові можливості для забезпечення належного поєднання працівниками сімейних та трудових обов’язків, сприяють зростанню зайнятості серед окремих верств населення – осіб з інвалідністю, неповнолітніх, працівників похилого віку тощо.

Потенційною перевагою гнучких форм організації праці є можливість оптимізації виконання трудових функцій в межах свого робочого місця та вивільнення у зв’язку з цим часу для ведення домашнього господарства, вирішення побутових питань, відпочинку тощо.

Дослідження гнучких графіків роботи засвідчують, що одним з найбільш вагомих успіхів такого нововведення є зростання задоволеності працівників своїм графіком. Внаслідок підвищення ефективності віддачі від тих годин, які працівник проводить на роботі, зростає відповідно продуктивність праці. При цьому також відзначається зменшення кількості прогулів, зниження плинності кадрів і пов’язаних з цим витрат (на оплату надурочних годин, пошук нового персоналу тощо).

Проект акта розроблено Міністерством соціальної політики на виконання пункту 92 Плану пріоритетних дій Уряду на 2019 рік, затвердженого  розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18.12.2018 № 1106-р, стосовно визначення особливостей регулювання трудових відносин на умовах дистанційної роботи; застосування праці осіб, які працюють вдома; запровадження гнучких умов праці та збільшення можливостей для зайнятості, зокрема з використанням інформаційно-комунікаційних технологій

Проектом Закону передбачається внесення змін:

  • до статті 24 „Укладення трудового договору” Кодексу, що передбачатимуть обов'язкове додержання письмової форми при укладенні трудового договору про дистанційну роботу;
  • до статті 60 „Поділ робочого дня на частини” Кодексу, що передбачатимуть застосування гнучкого режиму робочого часу. Чинним законодавством про працю обмежується право сторін трудового договору щодо поділу робочого дня на частини та регламентовано максимальну тривалість перерви для відпочинку. Законопроектом пропонується віднести вирішення цього питання на їх розсуд та встановлювати режим роботи відмінний від того, що визначений правилами внутрішнього трудового розпорядку. На умовах гнучкого режиму робочого часу працівник матиме право в межах встановленої норми тривалості робочого часу самостійно визначати періоди роботи.

Також проектом Закона пропонується доповнити Кодекс новою статтею 601 „Дистанційна (надомна) робота”, в якій наводиться визначення дистанційної роботи та врегульовується порядок її застосування. Домовленість про таку роботу передбачається оформлювати у вигляді письмового трудового договору, у зв’язку з чим вносяться зміни до ст. 24 Кодексу.

Окремим різновидом роботи на умовах гнучкого режиму робочого часу у законопроекті виділено режим роботи керівників юридичних осіб та відокремлених підрозділів, а також інших категорій працівників, визначених колективним договором, які самостійно плануватимуть свій робочий час, за умови дотримання строків виконання робіт, щодо яких встановлено строк (нова ст. 603 „Працівники, які самостійно планують свій робочий час”).

Крім того, проектом наведено гарантії для окремих категорій працівників стосовно переважного права на застосування гнучких форм організації праці (нова ст. 602 „Переважне право на виконання роботи із застосуванням гнучкого режиму робочого часу та дистанційної роботи”).

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку