Новини

Створюються передумови для цілодобової роботи СЕП

24.06.2019

У межах модернізації та подальшого розвитку системи електронних платежів НБУ (далі – СЕП) Національний банк уніс зміни у технологію її робот. Ці зміни пов’язані із автоматичним проведенням платежів у файловому режимі на кінець банківського дня. Запровадження такого режиму є однією з обов’язкових  передумов для роботи СЕП у цілодобовому режимі.

Відповідні норми містить постанова Правління Національного банку України від 12 червня 2019 року № 76 “Про затвердження Змін до Інструкції про міжбанківський переказ коштів в Україні в національній валюті” (далі – Постанова № 76), що набирає чинності з 22 червня 2019 року.

Цими змінами у СЕП запроваджується автоматичне проведення платежів у файловому режимі, не підтверджених безпосереднім учасником СЕП – отримувачем коштів на кінець банківського дня, за кореспондентським рахунком цього учасника в цей день.

Така новація в роботі СЕП має запрацювати через два місяці з дня набрання чинності Постановою № 76. Це дасть можливість безпосереднім учасникам забезпечити свою готовність до змін у технології роботи системи.

Національний банк уже рекомендував безпосереднім учасникам СЕП заздалегідь опрацювати запропоновану технологію і бути готовими до її обов’язкового використання.

Також Постановою № 76 з Інструкції про міжбанківський переказ коштів в Україні в національній валюті виключаються норми, пов’язані з відкриттям/закриттям кореспондентських рахунків банків-резидентів у національній валюті, оскільки ці питання надалі регулюватимуться Інструкцією про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, викладеною в новій редакції (крім порядку відкриття/закриття кореспондентського рахунку банку, філії іноземного банку в Національному банку для роботи в СЕП).

За матеріалами НБУ

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку