Новини

Держпраці інформує про мінімальні гарантії в оплаті праці та відповідальність за їх порушення

05.06.2019

Фахівці ГУ Держпраці у Луганській області нагадують, що мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці.

    Державним бюджетом з 01 січня 2019 року передбачена мінімальна заробітна плата в Україні у розмірі 4173 гривні в місяць, або 25,13 гривень в погодинному розмірі.

    Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

   При обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер роботи, премії до святкових і ювілейних дат.

    Якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно із виплатою заробітної плати.

    Частиною першою статті 12 Закону України «Про оплату праці» до мінімальних державних гарантій в оплаті праці відноситься не тільки мінімальна заробітна плата, але й норми і гарантії в оплаті праці, а саме:

  • оплата праці за роботу в надурочний час; у святкові, неробочі та вихідні дні; у нічний час; за час простою, який мав місце не з вини працівника; при виготовленні продукції, що виявилася браком не з вини працівника; працівників молодше вісімнадцяти років, при скороченій тривалості їх щоденної роботи тощо;
  • гарантії в оплаті праці для працівників: оплата щорічних відпусток; за час виконання державних обов’язків; оплата при направленні для підвищення кваліфікації, на обстеження в медичний заклад; для переведених за станом здоров’я на легшу нижче оплачувану роботу; переведених тимчасово на іншу роботу у зв’язку з виробничою необхідністю; для вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років, переведених на легшу роботу; при різних формах виробничого навчання, перекваліфікації або навчання інших спеціальностей; для донорів, тощо;
  • гарантії та компенсації працівникам в разі переїзду на роботу до іншої місцевості, під час службових відряджень, роботи у польових умовах тощо.

    Також нагадуємо про необхідність нарахування та виплати індексації заробітної плати, яка є державною мінімальною гарантією в оплаті праці та підлягає обов’язковому проведенню у встановленому законодавством порядку.

    Абзацом четвертим частини 2 статті 265 Кодексу законів про працю України передбачені штрафи за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці.

    Розмір штрафу дорівнює десятикратному розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення (у 2019 році — 41 730 грн), за кожного працівника, щодо якого вчинено порушення.

    Окрім штрафів передбачена адміністративна відповідальність до посадових осіб, яка складає від 30 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто від 510 до 1700 гривень.

За матеріалами Управління Держпраці у Луганській області

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку