Новини

НБУ доповнив підстави та порядок застосування до банків заходів впливу

03.06.2019

Національний банк України з метою посилення захисту інтересів вкладників та інших кредиторів банків та у зв’язку із запровадженням додаткових вимог до діяльності банків доповнив підстави та порядок застосування до банків заходів впливу. А саме:

●     за недотримання банками запровадженого обов’язкового економічного нормативу – коефіцієнта покриття ліквідності (LCR);

●     за недотримання вимог щодо порядку формування та зберігання резервів за валютними деривативами (форвардними таф'ючерсними контрактами).

Постановою також запроваджені норми, відповідно до яких Національний банк матиме право враховувати вжиті банком заходи, яких небуло в передбаченому письмовою угодою плані заходів банку, у залік виконання цього плану та для досягнення передбачених ним цілей.

Банк, у якого обмежено або зупинено здійснення окремих видів операцій, матиме право подати до НБУ  клопотання про зменшення обсягу(переліку) встановлених обмежень.

Деякі спрощення щодо застосованих заходів впливу стосуються і банків, акціонерами яких ухвалено рішення про припинення банківськоїдіяльності без припинення юридичної особи1.

* Відповідно до Закону України "Про спрощення процедур реорганізації та капіталізації банків".

Зокрема, банк, що припиняє банківську діяльність, відтепер матиме право подати до Національного банку клопотання про достроковувідміну окремих заходів впливу. А саме: 

  • про припинення дії письмової угоди;
  • про дострокову відміну обмеження, зупинення чи припинення операцій.

Національний банк задовольнятиме  такі клопотання у разі погодження плану припинення банківської діяльності без припиненняюридичної особи. Крім того, регулятор  може не застосовувати заходи впливу до банку, який припиняє банківську діяльність, в разі, якщодопущені ним порушення пов’язані з належним виконанням погодженого Національним банком плану припинення банківської діяльностібез припинення юридичної особи.

Зазначені зміни внесені до Положення про застосування Національним банком України заходів впливу постановою ПравлінняНаціонального банку України від 29 травня 2019 року № 73, яка набирає чинності з 01 червня 2019 року.

За матеріалами НБУ

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку