Новини

МОЗ України закликає регіони провести спецоперації з подолання спалаху кору

31.05.2019

Міністерство охорони здоров'я України разом з Центром громадського здоров’я проводять наради з представниками усіх областей  щодо організації додаткових заходів з імунізації для подолання спалаху кору.

Рівень захворюваності на кір в Україні далі зростає. З метою подолання спалаху інфекції, Міністерство охорони здоров’я України рекомендує регіонам проводити спеціальні додаткові заходи з імунізації.

“Ми тут, ми працюємо у звичайному режимі і спокійно ідемо крок за кроком вперед. Ті зміни, що розпочалися, будуть розвиватися й надалі. Сьогодні ми говоримо про вакцинацію — це питання національної безпеки країни. Які б зміни не відбувалися в державі, ми маємо продовжувати працювати, щоб українці і далі мали рівний доступ до лікування та препаратів. Сьогодні нам вдалося забезпечити доступ до всіх вакцин, відповідно до календаря щеплень. Тому ми маємо об’єднати зусилля і разом робити все, щоб подолати спалах кору, щоб люди йшли вакцинуватися”, - зазначила доктор Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров'я України.  

Представники міністерства презентували регіонам про успішний досвід “спецоперацій” з вакцинації у Хмельницькій та Львівській областях. Там під час додаткових заходів з імунізації в областях проводили звірку даних щодо кількості дітей, в яких відсутня належна кількість щеплень проти кору (статистику медичних закладів звіряли з даними закладів освіти). Потому розробляли детальний план заходів з додаткової імунізації з чітко визначеними строками. Крім того, формувалися мобільні бригади медпрацівників, що проводили в закладах освіти додаткову вакцинацію для дітей і дорослих - працівників закладів освіти.

“Ми повинні провакцинувати якомога більше людей. Міжнародні експерти відзначають, що спалах кору не припиниться в Україні найближчим часом, тож єдиний наш захист - це вакцинація. В Україні достатня кількість вакцин від кору. Міністерство охорони здоров’я України надало всі інструменти зі свого боку. Тепер потрібно зробити конкретні кроки на рівні областей. Така “спецоперація” зараз триває в Хмельницькій області. Там вже додатково вакцинували понад 19 тисяч дітей та дорослих ”, - сказала Ольга Стефанишина, заступниця міністра охорони здоров’я з євроінтеграції.

За даними Центру громадського здоров’я, найбільше хворих за останній тиждень зафіксували у Харківській, Київській, Хмельницькій та Тернопільській областях. І за прогнозами фахівців, рівень захворюваності без додаткових заходів не знизиться найближчим часом.

“Основна проблема зі спалахом кору у світі пов’язана передусім із потужною антивакцинальною інформаційною кампанією, в основі якої лежать фейки. Головне завдання подібних зустрічей - пошук додаткових каналів комунікації, через які ми можемо доносити правду, а люди - знаходити необхідні відповіді на свої питання. Побороти вакцинокеровані хвороби можливо лише переконавши кожного з батьків захистити себе та свою дитину”, - додав Генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України Володимир Курпіта.

Успішний досвід раніше показала спецоперація на Львівщині. Майже 27 тисяч школярів області отримали щеплення. Мобільні бригади лікарів проводили вакцинацію в закладах освіти і після закінчення спецоперації 90% школярів області були вакциновані.

МОЗ України надало інструкції областям щодо необхідних етапів підготовки планів додаткових заходів для боротьби з кором. Нагадаємо, нещодавно МОЗ України скасував вікові обмеження і зараз безоплатно щепитися від кору зможуть дорослі будь-якого віку.

Перевірити кількість вакцин у вашій області можна у таблиці.

Плакати, розроблені для використання школами, можна завантажити за посиланням.

За матеріалами МОЗ України

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку