Новини

Листівки ДФСУ "Форма № 1ДФ: Запитання - відповіді" (частина 3)

24.05.2019

ДФСУ на своєму веб-сайті розмістила Листівки щодо питань заповнення ф. № 1ДФ:

1) З працівником проведено розрахунок при звільненні 27.02.2019 р. При цьому, крім зарплати йому було нараховано лікарняні. Кошти від Фонду соцстрахування надійшли в квітні. Як відобразити виплату розрахованому працівнику в формі № 1ДФ? Чи потрібно подавати уточнюючу форму?

Заробітна плата - основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму (пп. 14.1.48 ст. 14 ПКУ). Нормами Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. № 5 (далі - Інструкція № 5) передбачено, що суми виплат у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності (лікарняні) розглядається з метою оподаткування як заробітна плата платника податку.

Якщо платник податку отримує доходи у вигляді заробітної плати за період її збереження згідно із законодавством, у тому числі за час перебування платника податку на лікарняному, то з метою їх оподаткування, такі доходи (їх частина) відносяться до відповідних податкових періодів їх нарахування (п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ).

Суми виплат у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності (лікарняні) відображаються у формі № 1ДФ під ознакою доходу «101».

При цьому, якщо нарахування фонду оплати праці здійснюються за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, вони відображаються у фонді оплати праці того місяця, у якому були здійснені нарахування (пп. 1.6.2 п. 1.6 розділу 1 Інструкції № 5).

У разі, коли проводяться донарахування і виплати сум за попередні податкові періоди (місяці), зокрема, суми виплат у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності (лікарняні), то такі суми донарахувань (нарахувань) слід відносити до відповідних податкових періодів, за які провадяться нарахування. Тобто, в цьому випадку, уточнююча форма № 1ДФ не подається.

2) Працівник з 01.04.2019 р. по 24.04.2019 р. перебував у щорічній відпустці. 27.03.2019 р. йому було нараховано та виплачено відпускні за квітень 2019 р. У звіті за формою № 1ДФ за який квартал відображати нарахування та виплату відпускних (і відповідно нарахування і сплату ПДФО)?

Якщо платник податку отримує доходи у вигляді заробітної плати за період її збереження, у тому числі за час відпустки, то з метою їх оподаткування, такі доходи (їх частина) відносяться до відповідних податкових періодів їх нарахування (пп. 169.4.1 ст. 169 ПКУ).

ПДФО сплачується в момент виплати відпускних (пп. 168.1.2 ст. 168 ПКУ).

В зазначеному випадку нарахування і виплата відпускних відображається в формі № 1 ДФ у І кварталі.

Водночас слід пам’ятати, що в графі «Сума нарахованого доходу» форми № 1ДФ відображаються нараховані фізичній особі доходи незалежно від того, виплачені вони, чи ні, а в графі 3 «Сума виплаченого доходу» - суму фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом (з ознакою доходу «101»).

Отже, відпускні (в тому числі перехідні), які нараховують і виплачують повністю за три дні до початку відпустки, в повному розмірі потрібно вказувати саме в кварталі нарахування та виплати.

Крім того, військовий збір сплачується в строки, встановлені для сплати ПДФО. Тому, в розділі ІІ форми № 1ДФ за квартал, у якому відпускні були нараховані та виплачені, слід відобразити і загальну суму військового збору.

За матеріалами ДФСУ

 

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку