Новини

Особливості нарахування ЄСВ на суму зарплати осіб з інвалідністю – 6 актуальних прикладів

24.05.2019

У зв’язку із запитаннями платників єдиного внеску головне управління ДФС у Черкаській області звертає увагу на особливості нарахуванняєдиного внеску на заробітну плату найманих працівників - осіб з інвалідністю у 2018 – 2019 рр. та наводить приклади.

Приклад 1. Роботодавець – юридична особа нарахувала за повний відпрацьований місяць листопад 2018 року – працівнику – особі з інвалідністю заробітну плату у розмірі 3723 грн. (мінімальна). Відповідно до ч. першої ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі - Закон № 2464) платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування– роботодавці нараховують єдиний внесок на суми нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, що включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі у натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці».Для підприємств, установ та організацій, інших юридичних осіб, в яких працюють особи з інвалідністю, ЄСВ встановлений у розмірі 8,41 % визначеної п. 1 ч. першої ст. 7 Закону № 2464 бази нарахування внеску для працюючих осіб з інвалідністю (ч. тринадцята ст. 8 Закону № 2464).

Отже нарахований за листопад минулого року роботодавцем – підприємством, установою, організацією, іншою юридичною особою (крім підприємств, організацій, громадських організацій осіб з інвалідністю, для яких встановлено ставки ЄСВ у 5,3 % та 5,5 %) на заробітну плату найманого працівника – особи з інвалідністю внесок становить 313,10 грн. (3723 ✕ 8,41%).

Приклад 2. Роботодавець – юридична особа нарахувала за повний відпрацьований місяць листопад 2018 року – працівнику – особі з інвалідністю заробітну плату 2650 грн. (меншуза мінімальну). Варто враховувати, якщо розмір заробітної плати працівника – особи з інвалідністю, який працював на підприємстві, в установі або організації, де застосовуються ставки 8,41 % не перевищувала розміру мінімальної заробітної плати, то нарахування внеску здійснюється роботодавцем на суму фактично нарахованої заробітної плати. Отже нарахованийза листопад минулого року роботодавцем – підприємством, установою, організацією, іншою юридичною особою (крім підприємств, організацій, громадських організацій осіб з інвалідністю, для яких встановлено ставки ЄСВ у 5,3 % та 5,5 %) на фактичну заробітну плату найманого працівника – особи з інвалідністю внесок становить 222,87 грн. (2650 ✕ 8,41%).

Приклад 3. Роботодавець – фізична особа – підприємець нарахувала за повний відпрацьований місяць листопад 2018 року – працівнику – особі з інвалідністю заробітну плату у розмірі 3723 грн. (мінімальна). Згідно з ч. тринадцятою ст. 8 Закону № 2464 ставка у 8,41 % діяла у 2018 році виключнодля підприємств, установ і організацій, де працюють особи з інвалідністю. ФОП нараховували торік ЄСВ за ставкою 22 %. Отже нарахованийза листопад минулого року роботодавцем – ФОП на заробітну плату найманого працівника – особи з інвалідністю внесок становить 819,06 грн. (3723 ✕ 22%).

Приклад 4. Роботодавець – фізична особа – підприємець нарахувала за повний відпрацьований місяць листопад 2018 року – працівнику – особі з інвалідністю заробітну плату у розмірі 2650 грн. (меншуза мінімальну). Оскільки ставка у 8,41 % та особливості нарахування єдиного внеску діяли у 2018 році виключно для підприємств, установ і організацій, де працюють особиз інвалідністю, ФОП нараховували торік ЄСВ на доходи працівників – осіб з інвалідністю за ставкою 22 % до бази нарахування єдиного внеску. Отже нарахованийза листопад минулого року роботодавцем – ФОП на фактичну заробітну плату найманого працівника – особи з інвалідністю внесок становить 819,06 грн.

Приклад 5. Роботодавець – юридична особа або ФОП нарахував за повний відпрацьований місяць – березень 2019 року – працівнику – особі з інвалідністю заробітну плату у розмірі 4173 грн. (мінімальна).Законом України від 23 листопада 2018 року № 2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» скасовано обмеження щодо нарахування ЄСВ для фізичних осіб – підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, у яких працюють особи з інвалідністю. Отже нарахованийза березень поточного року роботодавцем – підприємством, установою, організацією, іншою юридичною особою (крім підприємств, організацій, громадськихорганізацій осіб з інвалідністю, для яких встановлено ставки ЄСВ у 5,3 % та 5,5 %) та ФОП на заробітну плату найманого працівника – особи з інвалідністю внесок становить 350,95 грн. (4173 ✕ 8,41%).

Втім при нарахуванні єдиного внеску до доходів найманих працівників у осіб, які провадять незалежну професійну дільність, застосовується ставка 22 % – законодавчі зміни стосувалися виключно ФОП.

Приклад 6. Роботодавець – юридична особа або ФОП нарахував за повний відпрацьований місяць – березень 2019 року – працівнику – особі з інвалідністю заробітну плату 3860 грн. (меншуза мінімальну). Варто враховувати, якщо розмір заробітної плати працівника – особи з інвалідністю, який працював на підприємстві, в установі або організації, у ФОП, де застосовуються ставки 8,41 % не перевищувала розміру мінімальної заробітної плати, то нарахування внеску здійснюється роботодавцем на суму фактично нарахованої заробітної плати.

Отже нарахований за березень поточного року роботодавцем –підприємством, установою, організацією, іншою юридичною особою або ФОП на фактичну заробітну плату найманого працівника – особи з інвалідністю внесок становить 324,63 грн. (3860 ✕ 8,41%).

Наголошуємо, що вказана норма для ФОП у яких працюють особи з інвалідністю, діє починаючи з 1 січня 2019 року.

Звертаємо увагу, що нарахування роботодавцем єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі 8,41 % на заробітну плату працюючим інвалідам проводиться від моменту встановлення відповідним працівникам групи інвалідності, але не раніше одержання роботодавцем від працівника відповідного документу – завіреної копії довідки з акту огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності.

При нарахуванні єдиного внеску до доходів найманих працівників у осіб, які провадять незалежну професійну дільність, застосовується ставка 22 % – законодавчі зміни стосувалися виключно ФОП.

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку