Новини

Новий Закон про соціальні послуги: що потрібно врахувати вже зараз?

21.05.2019

Новий Закон України «Про соціальні послуги» від 17.01.2019 р. № 2671-VIII набрав чинності 28.04.2019 р.однак вводиться в дію з 01.01.2020 р. До того часу чинним залишається Закон України «Про соціальні послуги» від 19.06.2003 р. № 966-IV.

Новий Закон визначає основні організаційні та правові засади надання соціальних послуг, спрямованих на профілактику складних життєвих обставин, подолання або мінімізацію їх негативних наслідків, особам/сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах. Стисло розглянемо, що зміниться.

1. До відання виконавчих органів міських рад міст обласного значення та рад об’єднаних територіальних громад буде належати також і забезпечення надання соціальних послуг відповідно до закону (нова ч. 4 ст. 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»).

2. Реформа торкнеться центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Вони повинні перейменуватися в центри соціальних служб. У зв’язку з цим в оновленій ст. 17 Закону України «Про соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю» від 21.06.2001 р. № 2558-III (далі — Закон № 2558) прописані нові завдання центрів соціальних служб.

Крім того, визначено, що для реалізації своїх повноважень районні, міські, районні в містах, селищні та сільські центри соціальних служб утворюють:

1) стаціонарні служби (відділення);

2) денні служби (відділення);

3) мобільну бригаду екстреного реагування.

До працівників, що здійснюють соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю, будуть належати соціальний менеджер, фахівець із соціальної роботи, соціальний працівник. Їх повноваження визначені в оновленій ст. 18 Закону № 2558.

Кваліфікаційні вимоги до соціальних менеджерів, фахівців із соціальної роботи, соціальних працівників визначаються Мінсоцполітики.

Наразі кваліфікаційні вимоги затверджені лише для соціального працівника — п. 31 та фахівця із соціальної роботи — п. 35 Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 80 «Соціальні послуги», затвердженого наказом Мінсоцполітики від 29.03.2017 р. № 518.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку