Новини

Матдопомога на оздоровлення для ОМС: чомусь орієнтир на робочий рік

19.07.2018
Тема:

Запитання: чи можна виплатити матдопомогу на оздоровлення до другої частини відпустки, якщо перша частина такої відпустки була використана у 2017 році і до неї була виплачена матеріальна допомога на оздоровлення, а друга частина — надається у 2018 році? Скажемо одразу, позиція Мінсоцполітики в листі від 12.06.2018 р. № 1006/0/101-18 несподівана. Так, якщо допомога на оздоровлення була виплачена до частини щорічної основної відпустки, то підстав для виплати допомоги до другої частини цієї відпустки немає незалежно від часу її надання. При цьому Мінсоцполітики вказує, що у випадку поділу щорічної основної відпустки на частини допомога для оздоровлення у розмірі середньомісячної заробітної плати виплачується за заявою працівника один раз на рік при наданні будь-якої з частин щорічної основної відпустки. Тобто не має значення, до якої частини поділеної відпустки (наприклад, до 14 к. дн. чи до залишку днів) виплачують допомогу. Отже, щоб отримати відпустку на оздоровлення у 2018 році треба використати хоча б 1 день відпустки, але, як зазначає Мінсоцполітики, за поточний робочий рік. А от у ситуації, описаній у запитанні, права на матдопомогу на оздоровлення у 2018 році у працівника немає.

Зауважимо, що ми з такою позицією не згодні: законодавчих підстав для такого жорсткого обмеження немає. Але, на жаль, ця позиція не нова: в листі Мінсоцполітики від 19.09.2017 р. № 2416/0/101-17 в аналогічній ситуації, але тільки для держслужбовців, роз’яснено «У випадку поділу щорічної відпустки на частини допомога для оздоровлення може виплачуватися працівникові один раз при наданні будь-якої з частин щорічної основної відпустки за заявою працівника. Під час формування фонду оплати праці на відповідний бюджетний рік для кожного працівника передбачається одна допомога для оздоровлення, яка є гарантованою виплатою один раз на рік при наданні щорічної відпустки за відповідний робочий рік».

Яка різниця, до якої відпустки надають матдопомогу? На наш погляд, головне, щоб вона була одна на календарний рік. Ба більше, відпустку надають за робочий рік і часто він не збігається з календарним бюджетним. Навіщо тоді прив’язувати бюджетні витрати календарного року до відпустки, що надається за робочий рік, який може перетікати з одного бюджетного року на другий. Що порушить установа, якщо виплатить одну допомогу до відпустки, хай і за минулі роки? Допомога ж за рік буде виплачена одна + працівник був у відпустці → умови для надання матдопомоги дотримані...

За такого підходу у працівників, які «недогулюють» відпустки, накопичуватимуться невикористані відпустки за минулі роки. Адже працівники проситимуть надати їм відпустку за новий робочий рік, щоб отримати матдопомогу в поточному календарному році. І установа не може відмовити, навіть за наявності «відпускних хвостів».

Чому відомство «покарало» посадових осіб ОМС (а раніше — держслужбовців), незрозуміло... Не виключено, що невдовзі ми побачимо спростування цієї сумнівної позиції.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку