Новини

Товарно-транспортні накладні. Ризики при оформленні

17.05.2019

Безтоварні операції з нереальними перевізниками – одна з найпоширеніших схем ухилення від оподаткування. Тому, товарно-транспортні накладні (ТТН), їх оформлення, перевізники та замовники є об’єктом особливої уваги контролюючих органів.

Відпрацювання ризикових контрагентів, фінансово-господарських операції з зазначеними контрагентами, щодо умов перевезення, пунктів навантаження та пунктів доставки, водіїв, які здійснювали перевезення та самих власників транспортних засобів здійснюється за допомогою Єдиного  реєстру податкових накладних, ІТС «Податковий блок»,  АІС «Митниця» та  іншими наявними базами даних.

Значним кроком вперед у дослідженні операцій з перевезення є співпраця з Регіональним сервісним центром в місті Києві Міністерства внутрішніх справ України. Саме завдяки чому стало можливим оперативно отримувати інформацію про власників  транспортних засобів та причепів. 

Так, при перевірці ТТН одного із великих сільськогосподарських платників - власників авто, визначених за допомогою АС «АРМ НАІС ДАІ», направлено понад 100 запитів.

Отриманні відповіді від власників транспортних засобів та причепів вражають:

  • автомобілі належать власнику, який транспортні послуги з перевезення сільськогосподарських культур не надавав та не співпрацював з автоперевізником зазначеним у ТТН, більш того не має відповідної водійської категорії і кваліфікації;
  • надання за довіреністю в користування третім особам тентових причепів, якими неможливо здійснити перевезення СГ культур;
  • неможливість здійснення перевезення 25 тонн сільськогосподарських культур легковим причепом;
  • надання в оренду напівпричепа третім особам;
  • передача транспортних засобів по довіреності, подальша доля яких невідома.

Інформація надана власниками  про відсутність взаємовідносин, а також про те, що власник не передавав право користування та сам не користувався зазначеним транспортним засобом слугує належною доказовою базою для визнання операцій з перевезення сільськогосподарських культур не реальними, оскільки, відбувається  документування без фактичного здійснення операцій.

Тож, шановні платники, будьте уважними при заповненні товарно-транспортних накладних та перевіряйте перевізника, послугами якого бажаєте скористатись.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку