Новини

Якщо податкова накладна в ІПН покупця не містить початкових нулів

16.05.2019

Фахівці Офісу великих платників податків повідомили, що відповідно до п.201.8 та 201.10 ст. 201 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) право на нарахування ПДВ, складання накладних/розрахунків коригування та їх реєстрацію в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН) надається виключно особам, зареєстрованим як платники ПДВ в порядку, передбаченому ст.183 ПКУ.

Особі, що реєструється як платник ПДВ, присвоюється ІПН, який використовується для сплати ПДВ (п.183.18 ст.183 ПКУ).

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику, веде реєстр платників податку, в якому міститься інформація про осіб, зареєстрованих як платники податку (п.183.12 ст.183 ПКУ).

При реєстрації в ЄРПН податкових накладних / розрахунків коригування, складених на покупця - платника ПДВ, здійснюється звіряння даних щодо перебування продавця/покупця у реєстрі платників ПДВ, а тому податкові накладні / розрахунки коригування, складені на покупця - платника ПДВ, не можуть бути зареєстровані в ЄРПН, якщо особу (продавця/покупця), зазначену у такій податковій накладній / розрахунку коригування, не внесені до реєстру та такій особі не присвоєно ІПН.

Таким чином, алгоритм контролю реєстрації в ЄРПН податкових накладних / розрахунків коригування до податкових накладних не дає можливості реєстрації податкових накладних, у яких ІПН платника ПДВ не внесено до реєстру платників ПДВ, а наявність чи відсутність в податковій накладній перед 10-значним ІПН нулів не впливає на її реєстрацію в ЄРПН.

Отже, якщо податкова накладна складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, то ІПН такого платника є актуальним. Наявність або відсутність у податковій накладній нулів, з яких починається ІПН платника податку, не заважає ідентифікувати здійснену операцію.

При цьому податкова накладна, складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту (п.201.10 ст.201 ПКУ).

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку