Новини

Доступні ліки: Українці отримали мільйон лікарських засобів за електронним рецептом

14.05.2019

Менш ніж за місяць від запуску електронних рецептів у програмі "Доступні ліки" лікарі виписали перший мільйон рецептів без папірців. А 9 травня о 17:54 годині було відпущено мільйонний лікарський засіб в одній з аптек у Кривому Розі, повідомляє НСЗУ. Це свідчить про те, що ліки для українців стали ще доступнішими, а лікарі і пацієнти охоче користуються форматом електронного рецепту.

З квітня програма “Доступні ліки” перейшла в адміністрування Національної служби здоров'я України. Завдяки електронній системі тепер можливо відслідковувати будь-яку інформацію стосовно програми “Доступні ліки” — навіть коли точно і де було відпущено ліки. Тепер є можливість ще детальніше аналізувати роботу програми, робити її більш сучасною та зручною для пацієнтів, провізорів і лікарів.

Тепер лікар виписує рецеп в електронній системі, а на телефон пацієнта приходить повідомлення з номером рецепта та кодом, який потрібно назвати в аптеці. За потреби лікар може роздрукувати код (наприклад, якщо в пацієнта немає телефона). Як отримати ліки за електронним рецептом.

Одержати препарати можна в будь-якій з 6,4 тисячі аптек, які беруть участь в програмі.

Програма "Доступні ліки" працює вже два роки. Українці з хворобами серця, діабетом та астмою отримують препарати або повністю безкоштовно, або з невеликою доплатою. Нині в програмі 258 препаратів. З них 64 є повністю безоплатними. Завдяки перегляду переліку препаратів програми, виробники знизили ціни на 37 торгових найменувань лікарських засобів. Найбільше зниження ціни на препарат сягнуло 45%.

Громадяни скористалися програмою вже понад 35 мільйонів разів. Кожен рецепт — можливість отримати ліки для людей, які раніше собі в цьому відмовляли через фінансові труднощі. 

За перший рік роботи програми кількість пацієнтів з нормалізованим цукром при діабеті 2 типу збільшилася. Кількість викликів швидкої допомоги з підозрою на інсульт чи інфаркт зменшилася. В цілому було на 17 тисяч менше викликів швидкої. За оцінками Всесвітної організації охорони здоров’я програма поліпшила доступ українців до лікування, а також дозволила знизити ціни на препарати.

Ще не всі пацієнти змогли повною мірою відчути переваги електронних рецептів. До прикладу, трапляються ситуації, коли пацієнтів в аптеках просять переписувати рецепти від руки. Такі прохання — порушення. Працюємо над вдосконаленням програми, щоби всім було зручно та комфортно нею користуватися.

З подальшим поширенням “Доступних ліків” та продовженням трансформації, електронні рецепти стануть такою ж невід’ємною складовою системи охорони здоров’я, як і декларації з сімейними лікарями.

Більше про “Доступні ліки” дивись тут та тут.

За матеріалами МОЗ

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку