Новини

Особливості проведення атестації робочих місць за умовами праці в закладах охорони здоров’я та соціальної допомоги

13.05.2019

В Управлінні Держпраці у Житомирській області роз’яснили особливості проведення атестації робочих місць працівників закладів охорони здоров’я та соціальної допомоги.

Відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 № 442 та Методичних рекомендацій для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджених постановою Мінпраці України від 01.09.1992 № 41, атестації підлягають робочі місця, на яких технологічний процес, використовуване обладнання, сировина і матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працівників, а також їх нащадків як у теперішній час, так і в майбутньому. На підприємствах і організаціях незалежно від форм власності й галузевої спрямованості проводиться атестація робочих місць не пізніше одного разу на 5 років.

Матеріали атестації робочих місць використовують для визначення права працівників на пенсію за віком на пільгових умовах, щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці, скорочену тривалість робочого тижня тощо.

Підтвердження цього права працівникові можливе тільки при віднесенні його робочого місця до категорії із шкідливими умовами праці на підставі санітарно-гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу.

Згідно з Гігієнічною класифікацією праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я від 08.04.2014 № 248, шкідливі умови праці – це умови, що характеризуються такими рівнями шкідливих виробничих факторів, які перевищують гігієнічні нормативи та здатні чинити несприятливий вплив на організм працівника та його нащадків. Для виробництв, робіт, професій та посад, в яких у Списках № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, а також у Переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, передбачено показники умов праці, за якими саме й проводиться атестація.

Разом з тим, для працівників установ охорони здоров’я та соціальної допомоги у Списках № 1 і № 2, та відповідно до Переліку, передбачено показник «безпосереднє обслуговування хворих», який не піддається інструментальному дослідженню. Тобто, робота в таких умовах має особливий характер праці.

Це відповідає і вимогам Гігієнічної класифікації праці, у якій визначено, що особливий характер праці – це роботи, які виконуються з високим рівнем нервово-емоційного та інтелектуального навантаження, в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я. Згідно з Додатком 3 до Гігієнічної класифікації праці умови праці працівників в спеціалізованих медичних, інфекційних, туберкульозних установах і підрозділах відносять до відповідного класу без проведення досліджень, наприклад, до ступеня 3.3 – умови праці працівників, які мають контакт зі збудниками інфекційних хвороб (або мають контакт з хворими), а також працівників патоморфологічних відділень, прозекторських, моргів.

Враховуючи такі особливості умов праці, розроблено Інструкцію проведення атестації робочих місць в установах охорони здоров’я і соціального забезпечення, яку затверджено заступником Головного державного експерта з умов праці України та заступником Головного державного санітарного лікаря України (лист Мінпраці від 05.05.95 № 06-1544 і МОЗ від 17.05.95 № 5.05.08-370), згідно з якою атестація відповідних робочих місць проводиться комісійно, без проведення санітарно-гігієнічних досліджень.

Тому, все вищевикладене стосується виключно проведення атестації на робочих місцях медичних працівників.

Крім того, до штату закладів охорони здров’я та соціальної допомоги, входять робітники допоміжних підрозділів, наприклад, оператори котельні, машиністи із прання та ремонту спецодягу, кухарі тощо. Робітники за цими професіями мають право на отримання щорічних додаткових відпусток за шкідливі та важкі умови праці, доплату за умови праці, молоко або інші рівноцінні харчові продукти. Зазначені компенсації можуть призначатись таким робітникам лише за результатами атестації робочих місць за умовами праці.

Враховуючи, що робітники таких професій не відносяться до медичних працівників, атестація їх робочих місць повинна проводитись у повному обсязі, включаючи проведення санітарно-гігієнічних досліджень шкідливих факторів виробничого середовища і трудового процесу.

Дане роз’яснення носить рекомендаційний характер, не є нормативно-правовим актом та не встановлює правових норм.

Ігор ОКСАНІЧ, 
начальник відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Житомирській області
За матеріалами Управління Держпраці у Житомирській області

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку