Новини

СГ набув право власності на об’єкт нерухомості у новій адміністративно-територіальній одиниці: за яким типом та номером подається декларація з податку на нерухоме майно?

10.05.2019

З яким типом («звітна», «уточнююча») та порядковим номером подається декларація з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у разі набуття права власності на об’єкт нерухомості у новій адміністративно-територіальній одиниці?

Відповідно до п.п. 266.7.5 п. 266.7 ст. 266 Податкового кодексу України  (далі – ПКУ) платники податку – юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають до контролюючого органу за місцезнаходженням об’єкта/об’єктів оподаткування декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – Декларація) за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально. 

Щодо новоствореного (нововведеного) об’єкта житлової нерухомості Декларація подається протягом 30 календарних днів з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

Форма Декларації, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 10.04.2015 № 408 (у редакції наказу МФУ від 15.11.2018 № 897), передбачає зазначення у рядку 1 заголовної частини Декларації типу Декларації: «звітна», «звітна нова» або «уточнююча».

У графах 4 – 6 розд. І «Розрахунок податкового зобов’язання» табличної частини додатка 1 (для об’єктів оподаткування житлової нерухомості) та додатка 2 (для об’єктів оподаткування нежитлової нерухомості), які є її невід’ємною частиною Декларації, обов’язково зазначаються реєстраційні дані об’єкта нерухомості, що підтверджують виникнення, перехід та припинення права власності на об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості. 

Згідно з інформацією до Декларації в рядку «Порядковий №» заголовної частини Декларації зазначається номер Декларації арабськими цифрами, починаючи з одиниці, послідовно за порядком зростання кількості поданих з початку року Декларацій. 

Нумерація проводиться окремо за кожним типом Декларації. 

Якщо платник подає Декларації до декількох контролюючих органів, то повинна вестись окрема нумерація Декларацій за кожним із таких органів.

Таким чином, суб’єкт господарювання, який набув право власності на об’єкт нерухомості у новій адміністративно-територіальній одиниці, подає до контролюючого органу за місцезнаходженням об’єкта оподаткування Декларацію за рік, у полі з типом Декларації «звітна» проставляє позначку «Х», а в рядку «Порядковий №»«1»

У разі якщо платник податку подає до контролюючого органу за місцезнаходженням об’єкта оподаткування першу уточнюючу Декларацію, в якій уточнюється нарахована сума податку після настання граничного терміну подання Декларації, то у полі з типом Декларації «уточнююча» зазначається позначка «Х», а в рядку «Порядковий №»«1». При поданні протягом року другої уточнюючої Декларації у рядку «Порядковий №» проставляється «2» і далі послідовно за порядком зростання кількості поданих з початку року Декларацій. 

В аналогічному порядку буде проводитись нумерація «звітних нових» Декларацій.

За матеріалами «ЗІР: категорія 106.07»
 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку