Новини

МОЗ України і НСЗУ презентували зміни в охороні здоров’я

08.05.2019

Сьогодні, 8 травня, на засіданні Кабінету Міністрів Україні в.о. міністра охорони здоров’я д-р Уляна Супрун і голова Національної служби здоров’я України Олег Петренко презентували результати трансформації системи охорони здоров’я і подальші етапи змін.

З початку минулого року МОЗ України розпочало розбудову нової системи охорони здоров’я, в в центрі якої - людина і всі питання її здоров’я.

“У відносини між пацієнтами та лікарями повертається довіра, професійність та гідність. Це - результати змін, які ми бачимо вже зараз”, - підкреслила в.о міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун.

За півтори року трансформації системи охорони здоров’я:

  • Українці вперше в історії отримали право вільно обирати та змінювати свого лікаря. Нині свій вибір зробили вже 27,5 млн українців.
  • До змін долучились понад 1200 медичних закладів сімейної медицини.
  • Вперше в історії вдалося залучити до трансформації охорони здоров’я приватні заклади - нині це кожен п’ятий заклад, де можна обрати сімейного лікаря. Приватні заклади починають конкурувати з комунальними. Держава - працювати з бізнесом.
  • Вперше в історії України діти та дорослі з груп ризику повністю забезпечені необхідними вакцинами. А незабаром зробити щеплення від кору зможуть і всі дорослі, в яких відсутній імунітет. Крім того, вже влітку приватні заклади отримуватимуть вакцини так само, як комунальні.
  • Програмою “Доступні ліки” українці скористалися вже понад 35 млн разів. Цього року програма перезапустилась - з електронним рецептом через Національну службу здоров’я.
  • З липня 2018 року заклади, які співпрацюють з Національною службою здоров’я України, надають чіткий пакет первинної медичної допомоги повністю безоплатно.
  • Усі заклади сімейної медицини в Україні автономізувалися й стали комунальними некомерційними підприємствами. Вони більше не утримуються коштом бюджету, мають стабільні виплати від НСЗУ і можуть вільно організовувати свою роботу, впроваджувати гнучкі заробітні плати, мати рахунки в банку та депозити.
  • Хороший лікар приносить своєму закладу більше фінансування та сам заробляє більше. В закладах, де ефективно вибудована система мотивації персоналу, заробітні плати сімейних лікарів та медичного персоналу виросли в 2-4 рази.
  • За рік відсоток комп’ютеризованих закладів сімейної медицини зріс з 3% до 97%. Всі декларації з пацієнтами укладаються в електронному вигляді, медзаклади укладають договори і звітують  НСЗУ також в електронній формі. З березня в тестовому режимі запрацювала електронна медична картка, з квітня стартував електронний медичний рецепт. Розробляється функціонал електронного направлення та електронного лікарняного. Поступово кількість паперів в роботі медиків зменшуватиметься, а комп’ютер буде економити більше часу для найважливішого - спілкування з пацієнтами.

“Статус лікаря первинки зростає. Українські терапевти, педіатри і сімейні лікарі почали отримувати достойну зарплату в легальному полі. За 9 місяців роботи Національна служба здоров’я виплатила медзакладам за обслуговування пацієнтів 8,9 млрд грн”, - сказав голова НСЗУ Олег Петренко.

ЯК РОЗВИВАТИМЕТЬСЯ СИСТЕМА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

У 2019 році МОЗ України презентує перший в історії України гарантований пакет медичних послуг, який прийде на заміну псевдо-безкоштовній медицині.

Гарантований пакет - це послуги первинної, спеціалізованої амбулаторної, стаціонарної медичної допомоги, а також екстрена, паліативна та реабілітаційна допомога. Це базовий набір життєво необхідних медичних послуг, які затверджуватиме восени 2019 Верховна Рада разом із Державним бюджетом на 2020 рік.

Щоб з 2020 року запрацювала програма медичних гарантій, необхідно, щоб восени 2019 року всі заклади спеціалізованої допомоги підписали договори з Національною службою здоров’я.

Для цього вони повинні автономізуватися, комп’ютеризуватися та мати відповідне обладнання. Це все реалістичні завдання, які первинка успішно виконала. Тож це можливо й на рівні спеціалізованої допомоги.

З 2020 року в країні діятиме єдиний медичний простір. Відомчі заклади, як Феофанія та заклади Національної академії медичних наук, почнуть також перехід на фінансування за принципом “гроші йдуть за пацієнтом” й стануть відкритими для всіх.

 ПРЕЗЕНТАЦІЇ

  • Трансформація системи охорони здоров'я: що змінилось (завантажити)
  • Національна служба здоров’я України: про ефективність в цифрах (завантажити)
За матеріалами МОЗ

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку