Новини

Бізнес зможе репатріювати дивіденди на суму до 12 млн євро на місяць

08.05.2019

У межах валютної лібералізації Національний банк підвищив ліміт на репатріацію дивідендів з 7 до 12 млн євро на місяць. Дане послаблення не буде критичним для збереження макрофінансової стабільності. Водночас воно сприятиме поліпшенню інвестиційного клімату в Україні.

Це вже друге збільшення ліміту упродовж цього року. У лютому Національний банк разом із запровадженням близько 30 інших валютних послаблень збільшив ліміт на репатріацію дивідендів з 7 млн дол. США до 7 млн євро на місяць.

«Вільне управління отриманими в Україні прибутками – надзвичайно важливе питання для іноземних інвесторів. Збільшений ліміт у 12 млнєвро на місяць фактично задовольняє потреби усіх працюючих в Україні підприємств з іноземними інвестиціями. Проте ми розуміємо, що існування цього регуляторного обмеження безумовно є певним бар’єром для нових інвесторів, і наша ціль – його повне скасування», – зазначив заступник Голови Національного банку Олег Чурій.

Стійка тенденція поліпшення макроекономічної ситуації в Україні дає змогу продовжувати зняття валютних обмежень, які шкодять бізнес-клімату. Зокрема, основні макроекономічні прогнози Національного банку на 2019 рік незмінні: очікується зростання реального ВВП на 2,5% і зниження споживчої інфляції до 6,3%.

Водночас валютні послаблення, запроваджені разом із введенням в дію нової ліберальної системи валютного регулювання з 7 лютого 2019 року, не мали значного впливу на фінансовий ринок. Сьогодні спостерігаються достатньо невисокі обсяги як інвестицій за кордон в рамках е-лімітів, так і репатріації дивідендів. Тому послаблення спростили ведення бізнесу, але не тиснули на курс гривні, яка зміцнилася на 4,3% від початку року. Водночас чиста купівля валюти Національним банком на міжбанківському валютному ринку становила близько 1 млрддол. США.

Враховуючи сприятливі макроекономічні умови, спрощення репатріації дивідендів за кордон залишається одним із пріоритетних завданьдорожньої карти валютної лібералізації. Швидкість запровадження нових валютних послаблень залежатиме насамперед від темпів поліпшення макроекономічної ситуації та стану фінансового ринку.

Відповідні зміни щодо збільшення ліміту на репатріацію дивідендів затверджені постановою Правління Національного банку України №66 від 07 травня 2019 року "Про внесення зміни до Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті". Вона набуває чинності з 08 травня 2019 року.

За матеріалами НБУ

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку