Новини

Держлікслужба фіксуватиме всі перевірки на відеокамеру

02.05.2019

Пілотний проект Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками розпочнеться з травня 2019 року у Києві. Згодом нововведення запровадять по всій Україні. Це дозволить зробити перевірки більш прозорими і об’єктивними, значно знизити корупційні ризики і убезпечити інспектора від можливих провокацій з боку суб’єкта перевірки.

Уже з травня  інспектори територіальних органів Держлікслужби у Києві проводитимуть перевірки з одночасною  аудіовізуальною фіксацією. Кожна перевірка фіксуватиметься нагрудною відеокамерою (відеореєстратором). Зніматимуть не вибірково, а весь процес перевірки - від початку і до кінця.

Нагрудні відеокамери дозволяють вести відеозапис, не перешкоджаючи здійсненню господарської діяльності виробника лікарських засобів. Також сама камера оснащена GPS пристроєм для передачі чітких координат місця перевірки.

Уже нині такий підхід використовують експерти ДП «Український фармацевтичний інститут якості» (УФІЯ), яких залучає Держлікслужба до перевірки виробників лікарських засобів на відповідність вимогам належної виробничої практики. Така система фіксації процесу перевірки полегшує документування спостережень інспекторів при складанні звіту, допомагає забезпечити об’єктивність, повноту та достовірність результатів інспектування. Крім того, відеозапис може бути ефективним інструментом вирішення спірних питань, що можуть виникати під час інспектування.

Планується, що до кінця року перевірки Держлікслужби фіксуватимуться на відео в усіх областях України.

Відеозйомка процесу перевірки є абсолютно законною (Закон України “Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”, ст.4, п.8).

Довідково:

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) реалізує державну політику у сферах контролю якості та безпеки лікарських засобів, медичних виробів та обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, протидії їх незаконному обіг. Серед основних завдань Держлікслужби – ліцензування господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, технічне регулювання у визначених сферах, здійснення державного регулювання і контролю у сферах обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та протидії їх незаконному обігу.

За матеріалами МОЗ

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку