Новини

Винесення ДФСУ ППР після припинення ФОП є протиправним та підлягає скасуванню

02.05.2019

Автор: АО "Аргос". Інтернет-ресурс "Протокол"

Винесення ДФС України ППР після припинення ФОП є протиправним та підлягає скасуванню (Полтавський окружний адміністративного суду у справі № 440/764/19 від 15.04.2019 р.)

Фабула судового акту: За участі адвоката АО «Аргос» Олександра Остапенка адміністративний позов в інтересах клієнта до ГУ ДФС у Полтавській області, Кременчуцької ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області про визнання протиправними та скасування рішення і вимоги задоволено  .

Визнати протиправним та скасувати рішення Кременчуцької ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області № 0038941302 від 01 листопада 2016 року.

Визнати протиправно та скасувати вимогу ГУ ДФС у Полтавській області про сплату боргу (недоїмки) № Ф-6821-25/134 від 09 листопада 2017 року.

Стягнуто на користь клієнта витрати на сплату судового збору в розмірі 768,40 грн. (сімсот шістдесят вісім гривень сорок копійок) та витрати, пов'язані з правничою допомогою адвоката у розмірі 4 560 грн. (чотири тисячі п'ятсот шістдесят гривень).

У своєму рішенні суд з поміж іншого посилався на наступне:

  • 26.01.2016 року державним реєстратором до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань внесено запис про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця.
  • 01.11.2016 Кременчуцькою ОДПІ винесено рішення про застосування штрафних санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску №0038941302, яким зобов'язано ФОП сплатити заборгованість по штрафним санкціям та пені за несвоєчасну сплату єдиного внеску

Проте контролюючим органом не враховано положення статті 61 Конституції України, в якій зазначається, що юридична відповідальність особи має індивідуальний характер.

За правилом частини другої статті 50 Цивільного кодексу України фізична особа здійснює своє право на підприємницьку діяльність за умови її державної реєстрації в порядку, встановленому законом.

Відповідно до частини восьмої статті 4 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" фізична особа - підприємець позбавляється статусу підприємця з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності цією фізичною особою.

Відповідно до ч.1 ст.4 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" платниками єдиного внеску є, зокрема:

  • фізичні особи - підприємці, зокрема ті, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством про працю, чи за цивільно-правовим договором (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців);

З огляду на зазначене, вбачається, що фінансові санкції у вигляді штрафів та пені у разі порушення норм Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" можуть бути застосовані, зокрема, до фізичних осіб - підприємців, відомості про реєстрацію яких внесено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб та громадських формувань, та лише після внесення вказаних відомостей до реєстру, фізична особа набуває статусу підприємця (фізичної особи-підприємця).

Таким чином, враховуючи усі вищевикладені обставини, суд прийшов до висновку, що сформована ГУ ДФС у Полтавській області вимога про сплату боргу (недоїмки) №Ф-6821-25/134 від 09.02.2017 на суму 13375,42 грн. є протиправною та, як наслідок, підлягає скасуванню.

За матеріалами Інтернет-ресурс "Протокол"

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку