Новини

Як отримати вакцини приватним закладам і лікарям-ФОП

26.04.2019

Приватні медичні заклади та лікарі-ФОП, які уклали договір із Національною службою здоров’я України (НСЗУ), відтепер можуть отримати вакцини, які закуплені за кошти з Держбюджету.

Препаратами для профілактичних щеплень, придбаними за рахунок бюджетних коштів, будуть забезпечуватись також:

Приватні клініки, які уклали договір з Національною службою здоров’я України;  
Сімейні лікарі, терапевти та педіатри, які мають власну практику (лікарі-ФОП) та співпрацюють з Національною службою здоров’я України;
Приватні пологові будинки та неонатологічні центри можуть отримати для новонароджених дітей вакцину БЦЖ та для профілактики гепатиту В.

Відповідний наказ МОЗ України від 27 лютого 2019 року № 473  «Про затвердження Порядку розподілу та передачі імунобіологічних препаратів (вакцин) та медичних виробів, які використовуються для профілактичних щеплень».

ЯК МЕДЗАКЛАДАМ ОТРИМАТИ ВАКЦИНИ У 2019 РОЦІ?

Цього року структурні підрозділи повинні провести коригування рівня наявних у регіонах запасів  вакцин з урахуванням потреби приватних закладів охорони здоров’я та ФОПів, що проводять профілактичні щеплення, протягом одного місяця після набрання чинності цим наказом. Заклади охорони здоров’я незалежно від форми власності, що надають стаціонарну акушерсько-гінекологічну та неонатологічну допомогу, заклади охорони здоров’я приватної форми власності та фізичні особи — підприємці повинні заявити про потребу в препаратах, розраховану відповідно до формули,  на період до кінця 2019 року у структурні підрозділи з охорони здоров’я.

ЯК І КОЛИ РОЗРАХОВУВАТИ ПОТРЕБУ У ВАКЦИНАХ НА 2020 РІК?

Приватні заклади і лікарі-ФОПи, як і інші заклади охорони здоров’я, що проводять профілактичні щеплення, визначають потребу в препаратах за формулою, наведеною в «Порядку розподілу та передачі імунобіологічних препаратів (вакцин) та медичних виробів, які використовуються для профілактичних щеплень». Розраховану потребу заклади з відповідним обґрунтуванням подають структурним підрозділам охорони здоров’я до 1 грудня року, що передує плановому року.

Розподіл препаратів та їх перерозподіл оприлюднюються на офіційному веб-сайті структурного підрозділу охорони здоров’я не пізніше ніж через 2 робочих дні після його затвердження. Так само публікується інформація щодо місць отримання ними препаратів.

Структурні підрозділи з питань охорони здоров’я після надходження препаратів забезпечують їх розподіл у строк до трьох робочих днів. Графік постачання препаратів до структурних підрозділів щорічно затверджується наказом МОЗУ до 31 грудня, але може коригуватися протягом року.

За отриманні препарати слід щомісяця звітувати до структурних підрозділів з питань охорони здоров’я про наявні залишки препаратів і строки їх придатності до 1 числа місяця, наступного за звітним.

Нагадаємо, що в листопаді 2018 року Кабінет Міністрів України уже ухвалив зміни до порядку використання коштів держбюджету. В свою чергу МОЗ розробило механізм передачі приватним закладам вакцин, закуплених за кошти Держбюджету.

У кінці березня МОЗ зняв ще один бар'єр для сімейних лікарів, які мають власну практику. Лікарі первинної ланки, які надають медичну допомогу як фізичні особи підприємці, можуть проводити вакцинацію. Так само змінились вимоги до місць проведення щеплень: вони відповідають сучасним нормам і не містять зайвих обмежень.

А з квітня приватні клініки та лікарі-ФОП, які мають контракт з НСЗУ, отримали доступ до програми “Доступні ліки”. Це стало можливо завдяки впровадженню електронного рецепта та переходу програми реімбурсації «Доступні ліки» до НСЗУ. Відтепер не має значення, де проживає пацієнт і де рецепт був виданий. Пацієнти зможуть отримувати ліки за рецептом у будь-якій аптеці в Україні, яка бере участь у програмі. А виписувати рецепти по програмі зможуть всі лікарі первинної ланки, які працюють у медзакладах-партнерах Національної служби здоров’я: комунальних, приватних та лікарів-ФОП.

За матеріалами МОЗ

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку