Новини

ФОП-платник ЄП змінює систему оподаткування: реєструвати нову книгу обліку доходів не потрібно, якщо зберіглась "стара" книга

26.04.2019

Чи потрібно реєструвати нову книгу обліку доходів (книгу обліку доходів та витрат) фізичній особі – підприємцю, яка в попередніх періодах перебувала на спрощеній системі оподаткування, потім перейшла на загальну систему оподаткування та планує знову здійснювати діяльність на спрощеній системі оподаткування, якщо попередня книга обліку доходів (книга обліку доходів та витрат) не анульована та/або не закінчена?

Відповідно до п.п. 296.1.1 п. 296.1 ст. 296 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи – підприємці), які не є платниками податку на додану вартість, ведуть Книгу обліку доходів (далі – Книга обліку) шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.

Форма Книги обліку, порядок її ведення затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику. Для реєстрації Книги обліку такі платники єдиного податку подають до контролюючого органу за місцем обліку примірник Книги обліку, у разі обрання способу ведення Книги обліку у паперовому вигляді.

Згідно з п.п. 296.1.2 п. 296.1 ст. 296 ПКУ платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи – підприємці), які є платниками податку на додану вартість, ведуть облік доходів та витрат за формою та в порядку, що встановлені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику. Для реєстрації Книги обліку доходів та витрат (далі – Книга обліку), такі платники єдиного податку подають до контролюючого органу за місцем обліку примірник Книги обліку.

Форми Книг обліку та порядки їх ведення (далі – Порядки) затверджені наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 579.

Підпунктом 1 п. 3 Порядків визначено, що у разі обрання платником податку ведення Книги обліку в паперовому вигляді платник податку зобов’язаний подати до контролюючого органу за основним місцем обліку примірник Книги обліку на титульному аркуші якої зазначаються: прізвище, ім’я та по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта для осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті), податкова адреса.

Книга обліку прошнурована, пронумерована безоплатно реєструється в контролюючому органі. Книга обліку засвідчується підписом керівника або заступника керівника контролюючого органу та скріплюється печаткою (п.п. 2 п. 3 Порядків).

У разі реєстрації нової Книги обліку протягом податкового (звітного) періоду записи в ній продовжуються наростаючим підсумком, а попередня Книга обліку залишається у платника податку (п.п. 3 п. 3 Порядків).

Відповідно до п. 7 Порядків Книга обліку зберігається у платника податку протягом 3 років після закінчення звітного періоду, в якому здійснено останній запис.

Оподаткування доходів, отриманих фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування регулюється ст. 177 ПКУ.

Пунктом 177.10 ст. 177 ПКУ визначено, що фізичні особи – підприємці зобов’язані вести Книгу обліку доходів та витрат, форму та порядок заповнення якої затверджено наказом Міністерства доходів і зборів України від 16.09.2013 № 481 «Про затвердження форми Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи – підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення».

Отже не потрібно реєструвати нову Книгу обліку, якщо фізична особа – підприємець, яка змінює систему оподаткування із загальної на спрощену має зареєстровану у контролюючому органі Книгу обліку, що зберігається у нього протягом 3 років після закінчення звітного періоду, в якому здійснено останній запис та яка не анульована та/або не закінчена.

За матеріалами «ЗІР: категорія 107.07»
 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку