Новини

КЕП у роботі з електронними рецептами за програмою реімбурсації “Доступні ліки”

19.04.2019

Для здійснення всіх дій із електронними рецептом в системі eHealth учасникам процесу потрібен кваліфікований електронний підпис. Про це йдеться у постановах КМУ “Порядок укладення, зміни та припинення договору про реімбурсацію” від 27.02.2019 р. № 136, та “Деякі питання електронної системи охорони здоров’я” від 25 квітня 2018 р. № 411 

Кваліфікований електронний підпис (КЕП) має високий рівень довіри до схем електронної ідентифікації та юридичну силу власноручного підпису. Він гарантує захист інформації від її випадкової чи умисної модифікації (зміни або спотворення) або знищення під час обробки та обміну в електронній системі. Може бути двох видів: електронний підпис фізичної особи та електронний підпис юридичної особи або співробітника організації.

Лікар первинної ланки може підписувати, як декларацію з пацієнтом, так і  електронний рецепт, шляхом накладення електронного підпису фізичної особи. Але він має отримати також КЕП співробітника організації, аби мати доступ до виписування електронного рецепту з 1 липня 2019. 

Керівник аптечного закладу або його уповноважена особа, має використовувати лише КЕП керівника юридичної особи. Він є необхідним для підписання заяви, укладення договору про реімбурсацію з НСЗУ, а також здійснення дій за договором про реімбурсацію. Має містити ПІБ керівника/уповноваженої особи, код ЄДРПОУ та назву закладу.

Фармацевтичні працівники аптечних закладів комунальної та приватної форми власності, що будуть мати доступ до відпуску електронних рецептів, повинні отримати КЕП співробітника організації. Електронна реєстрація працівників здійснюється після отримання електронного підпису та реєстрації керівника.

Відпуск електронних рецептів в аптеках, які працюють як ФОП, здійснюється шляхом накладення КЕП виключно фізичної особи-підприємця, з яким НСЗУ укладено договір. Наймані працівники аптек, що працюють як ФОП, які будуть залучені до виконання договору про реімбурсацію, для отримання ЕП мають надати до центру сертифікації ключів документи, що вказані на сайті відповідного центру

Послугу щодо створення, перевірки та підтвердження електронного підпису, згідно із Законом України про електронні довірчі послуги, можуть надавати виключно кваліфіковані постачальники електронних довірчих послуг. 

У сфері електронних довірчих послуг центральним засвідчувальним органом в Україні є Міністерство юстиції. Актуальний перелік кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг публікується на сайті ЦЗО.

Деякі пропонують ці послуги безкоштовно, деякі — на комерційній основі. Окремі з них можуть організувати виїзну генерацію підписів на робочому місці підписувача - за додаткову оплату. КЕП можна також отримати у будь-якому пункті реєстрації АЦСК інформаційно-довідкового департаменту Державної фіскальної служби в межах області, у якій зареєстрована юридична особа. 

Термін чинності кваліфікованого електронного підпису - від 1 до 2 років з дня його формування.

За матеріалами НСЗУ

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку