Новини

Безпідставно складено зведену ПН відповідно до п. 198.5 ПКУ, та зареєстровано її в ЄРПН: як скласти РК?

16.04.2019
Тема: ПДВ

Яким чином складається розрахунок коригування до зведеної податкової накладної, безпідставно складеної відповідно до п. 198.5 ст. 198 Податкового кодексу України та зареєстрованої в Єдиному реєстрі податкових накладних?

Відповідно до п. 192.1 ст. 192 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН).

Розрахунок коригування до податкової накладної складається також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, у тому числі не пов’язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг.

Тобто, якщо платником податку безпідставно складено зведену податкову накладну відповідно до п. 198.5 ст. 198 ПКУ та зареєстровано її в ЄРПН, то платник податку на дату виявлення помилки складає розрахунок коригування, в якому виводяться в «0» показники такої зведеної податкової накладної. 

У розрахунку коригування вказується дата складання та порядковий номер такої безпідставно складеної зведеної податкової накладної відповідно до п. 198.5 ст. 198 ПКУ.

У розрахунках коригування, складених починаючи з 01.12.2018 до податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН до 01.12.2018, у полі «До зведеної податкової накладної» замість позначки «Х», яка вказана в податковій накладній, вказується відповідний код ознаки (позначка «Х» не проставляється).

У розрахунках коригування, складених до податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН починаючи з 01.12.2018, код ознаки, що вказується у полі «До зведеної податкової накладної», має відповідати коду ознаки «Зведена податкова накладна», який вказано у зведеній податковій накладній,до якої складається розрахунок коригування (у даному випадку код ознаки 1).

При цьому у графі 2.1 розділу Б табличної частини розрахунку коригування зазначається код причини 201, що відповідає причині коригування «Коригування зведеної податкової накладної, складеної відповідно до п. 198.5 ст. 198 ПКУ».

Такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН платником податку, який склав таку зведену податкову накладну.

За матеріалами «ЗІР: категорія 101.15»

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку