Новини

ФОП – платник ЄП здійснює експортні операції: як визначити дохід, якщо валютні кошти надходять на розподільчий рахунок?

15.04.2019

Як визначається дохід ФОП – платника ЄП при здійсненні операцій з експорту товарів (робіт, послуг), якщо валютні кошти надходять на розподільчий рахунок та частина валютної виручки підлягає обов’язковому продажу?

Відповідно до п.п. 1 п. 292.1 ст. 292 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ) доходом платника єдиного податку для фізичної особи – підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ.

Дохід, виражений в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України (далі – НБУ) на дату отримання такого доходу (п. 292.5 ст. 292 ПКУ).

Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (п. 292.6 ст. 292 ПКУ).

Разом з цим, згідно з частиною четвертою ст. 5 Закону України від 21 червня 2018 року № 2473-VIII «Про валюту і валютні операції» (далі – Закон № 2473) порядок проведення розрахунків за валютними операціями визначається НБУ.

Частиною другою ст. 56 Закону України від 20 травня 1999 року № 679-XIV «Про Національний банк України» встановлено, що НБУ видає нормативно-правові акти з питань, віднесених до його повноважень, які є обов’язковими для органів державної влади і органів місцевого самоврядування, банків, підприємств, організацій та установ незалежно від форм власності, а також для фізичних осіб.

НБУ має право встановлювати граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів (абзац перший частини першої ст. 13 Закону № 2473).

У разі встановлення НБУ граничного строку розрахунків за операціями резидентів з експорту товарів грошові кошти підлягають зарахуванню на рахунки резидентів у банках України у строки, зазначені в договорах, але не пізніше строку та в обсязі, встановлених НБУ (частина друга ст. 13 Закону № 2473).

Резидентами, зокрема, є фізичні особи – підприємці, зареєстровані згідно із законодавством України (п.п. «б» п. 9 частини першої ст. 1 Закону № 2473).

Згідно з п.п. 1 п. 24 розд. ІІІ Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 02 січня 2019 року № 5 (далі – Положення), обов’язковому продажу на валютному ринку України підлягають надходження в іноземній валюті із-за кордону на користь, зокрема, фізичних осіб – підприємців.

Надходження в іноземній валюті, зазначені в п. 24 розд. III Положення, підлягають обов’язковому продажу на валютному ринку України банкам та/або НБУ, зокрема, з 01 березня 2019 року – у розмірі 30 %. Решта надходжень в іноземній валюті залишається в розпорядженні резидентів та нерезидентів і використовується ними з урахуванням положень валютного законодавства (п. 25 розд. ІІІ Положення).

Банк зобов’язаний попередньо зараховувати надходження в іноземній валюті, на які згідно з п. 24 розд. III Положення поширюється вимога щодо обов’язкового продажу, на розподільчий рахунок (п. 28 розд. ІІІ Положення).

Пунктом 29 розд. ІІІ Положення банк зобов’язаний здійснити обов’язковий продаж надходжень в іноземній валюті:

  1.  без доручення клієнта;
  2.  виключно наступного робочого дня після дня зарахування таких надходжень на розподільчий рахунок.

Враховуючи те, що розподільчі рахунки використовуються банківськими установами при перерахуванні певних видів доходів в іноземній валюті на поточні рахунки клієнтів як транзитні, то до складу доходу платника ЄПу від здійснення операцій з експорту товарів (робіт, послуг) включається сума коштів, яка надійшла на поточний рахунок в гривнях від обов’язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України. Валютні кошти перераховуються у гривні за офіційним курсом НБУ на дату надходження їх на валютний рахунок ФОП.

За матеріалами «ЗІР: категорія 107.04»

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку