Новини

Щодо складання та реєстрації АН при здійсненні операцій з реалізації пального з використанням бланків - дозволів (талонів)

09.04.2019

СИТУАЦІЯ:

Товариство здійснює операції з реалізації пального за допомогою бланків - дозволів (талонів), емітентами яких не являється, у безготівковій формі згідно з договорами постачання пального. При цьому Товариство  не здійснює операцій з фізичного відпуску (відвантаження) пального, а здійснює лише операції з купівлі-продажу талонів на пальне, за якими кінцевий відпуск пального відбувається через мережу автозаправних станцій (далі - мережа АЗС), яка належать іншим суб'єктам господарювання, при цьому постачання пального на мережу АЗС здійснюється підприємством емітентом талонів відповідно до укладених договорів поставки пального на мережу АЗС.

Фахівці ДФСУ у листі від 03.04.2019 р. № 1424/6/99-99-12-02-02-15/ІПК надали роз'яснення щодо складання та реєстрації акцизних накладних при здійсненні операцій з реалізації пального з використанням бланків - дозволів (талонів).

Податківці повідомили, у разі, якщо за даними первинних документів Товариство здійснює операції з отримання від постачальників та реалізацію покупцям палива з отриманням (наданням) до видаткових накладних на паливо бланків - дозволів (талонів) на пальне, у цьому випадку Товариство є платником акцизного податку в розумінні пп. 212.1.15 п. 212.1 ст. 212 Податкового кодексу України (далі - ПКУ).

Також фахівці звернули увагу, відповідно до Інструкції про порядок приймання, транспортування, зберігання, відпуску та обліку нафти і нафтопродуктів на підприємствах і організаціях України, затвердженої наказом Міністерства палива та енергетики України, Міністерства економіки України, Міністерства транспорту та зв'язку України, Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 20.05.2008 р. № 281/171/578/155, талон - це спеціальний талон, придбаний за умовами та відпускною ціною обумовленого номіналу, що підтверджує право його власника на отримання на АЗС фіксованої кількості нафтопродукту певного найменування і марки, які позначені на ньому.

З огляду на те, що талони на пальне підтверджують право їх власіника на отримання на АЗС нафтопродукту, реалізація талону є за своєю суттю продажем пального.

Об'єкт оподаткування акцизним податком при цьому відповідно до пп. 213.1.12 ПКУ виникатиме у разі, якщо обсяги реалізованого пального за паливними картками та талонами на пальне перевищують обсяги отриманого пального від інших платників акцизного податку (постачальників), за які сплачено акцизний податок.

Право на складання акцизних накладних надається виключно особам, зареєстрованим як платники акцизного податку в порядку, передбаченому ст. 212 ПКУ (п. 231.4 ПКУ).

Відповідно до п. 231.1 ст. 231 ПКУ платник акцизного податку при реалізації пального зобов'язаний скласти в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого пального та зареєструвати в ЄРАН з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи.

Отже, у разі, якщо Товариство є платником акцизного податку в розумінні пп. 212.1.15  ПКУ та здійснює операції з реалізації пального за допомогою талонів на пальне, з метою виявлення необлікованих об'ємів пального воно зобов'язане складати акцизні накладні на такі обсяги реалізації, зареєструвавши акцизні накладні в ЄРАН згідно з п. 231.1 ПКУ.

Також податківці нагадали, згідно з п. 231.3 ст. 231 ПКУ АН складається платником податку в день реалізації пального при кожній повній або частковій операції з реалізації пального. У разі здійснення операцій з реалізації пального, які передбачають відпуск пального через паливороздавальні колонки на автомобільних заправних станціях (комплексах), автомобільних газових заправних станціях, АН складається у день проведення відпуску пального через паливороздавальні колонки на таких станціях незалежно від того, коли відбувся перехід права власності на таке пальне.

(ІПК ДФСУ від 03.04.2019 р. № 1424/6/99-99-12-02-02-15/ІПК) 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку