Новини

Порядок вибору лікаря та Декларація про вибір лікаря: є зміни

13.07.2018
Тема:

МОЗ наказом від 29.05.2018 р. № 1023 вніс зміни до наказу МОЗ «Про затвердження Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, та форми декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу» від 19.03.2018 р. № 503. Що нового?

1. Установлено, що декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу (ПМД), подані закладам охорони здоров’я (далі — ЗОЗ) через електронну систему обміну медичною інформацією до набрання чинності Порядком вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, затвердженим наказом МОЗ від 19.03.2018 р. № 503 (далі — Порядок № 503)тобто до 23.03.2018 р., вважаються чинними до події, яка відбудеться першою, зокрема, до 01.01.2020 р. (раніше — до 01.01.2019 р.).

2. Викладено у новій редакції форму Декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу (далі — Декларація), та підкориговано порядок її заповнення. При цьому Декларації, подані до набрання чинності цим наказом за старою формою, є чинними та не анулюються.

3. У Порядку № 503 зміни такі. Пацієнт має право обрати лікаря, який надає ПМД, за умови, що кількість пацієнтів, які вже обрали такого лікаря відповідно до цього Порядку, не перевищує оптимальний обсяг практики ПМД, встановлений у Порядку надання первинної медичної допомоги, затвердженому наказом МОЗ від 19.03.2018 р. № 504, а саме, 1800 осіб на одного лікаря загальної практики — сімейного лікаря; 2000 осіб на одного лікаря-терапевта; 900 осіб на одного лікаря-педіатра (раніше — 2000 осіб).

Пацієнт, який не обрав лікаря та перебуває у невідкладному стані, має право отримати безперервну та безоплатну ПМД у державних і комунальних закладах охорони здоров’я, а також звернутися до Національної служби здоров’я України (НСЗУ) або його територіальних органів за роз’ясненнями стосовно надавачів ПМД для забезпечення можливості реалізувати своє право на вибір лікаря. Раніше звернутися до НСЗУ можна було лише у разі неможливості обрання лікаря пацієнтом.

Надавач ПМД зобов’язаний зберігати один примірник Декларації, підписаний пацієнтом (його законним представником), протягом трьох років з дня припинення (анулювання) такої Декларації.

Уточнено, що не є підставою для припинення Декларації реорганізація юрособи (раніше — перетворення). У разі реорганізації юридичної особи — надавача ПМД Декларації, подані такому надавачу ПМД до реорганізації, не припиняються, а залишаються чинними і вважаються поданими юридичній особі — правонаступнику за умови збереження відповідних правовідносин з лікарем, який був обраний пацієнтом.

Визначено, що припинення та призупинення дії Декларації не є підставою для ненадання безперервної та безоплатної ПМД пацієнтам, які перебувають у невідкладному стані, у державних і комунальних закладах охорони здоров’я.

Дія Декларації тимчасово призупиняється з дати припинення договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій до дня укладення нового договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій.

Наказ набрав чинності 03.07.2018 р.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку