Новини

Підприємство може сплачувати туристичний збір замість своїх працівників, направлених у відрядження

27.03.2019

СИТУАЦІЯ: Товариство, що здійснює господарську діяльність у сфері надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна, направляє своїх працівників у відрядження. Чи може Товариство замість направленого у відрядження працівника, який не надав у місці проживання (ночівлі) наказ про відрядження та у зв’язку з чим йому нараховано туристичний збір (далі - Збір), здійснювати сплату суми Збору у безготівковій формі, чи буде у такому разі закладом тимчасового розміщення виконано функцію податкового агента?

Фахівці ДФСУ у листі від 20.03.2019 р. № 1128/6/99-99-12-02-03-15/ІПК звернули увагу, згідно з пп. 268.6.1 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) платники Збору сплачують суму Збору авансовим внеском перед тимчасовим розміщенням у місцях проживання (ночівлі) податковим агентам, які справляють Збір за ставками, у місцях справляння Збору та з дотриманням інших вимог, визначених рішенням відповідної Ради. В свою чергу, розміщення платника Збору у місцях проживання (ночівлі) здійснюється виключно за наявності у платника збору документа, що підтверджує сплату ним Збору, та рішення відповідної Ради (пп. 268.6.2 ПКУ).

Отже, сплата платником Збору здійснюється безпосередньо перед розміщенням у місцях проживання (ночівлі).

Також, у податкового агента як суб’єкта ведення бухгалтерського обліку та нарахування податкових зобов’язань зі Збору, має бути підтверджуючий первинний документ, який містить відомості про господарську операцію щодо сплати цьому податковому агенту певної суми коштів платником Збору.

При цьому, форма сплати Збору Кодексом не регулюється.

Отже, право Товариства сплачувати Збір замість своїх працівників ПКУ не обмежується, але на момент розміщення направленого у відрядження працівника Товариства у місці проживання (ночівлі) має бути здійснена оплата Збору та наявний документ, що підтверджує таку сплату.

(ІПК ДФСУ від 20.03.2019 р. № 1128/6/99-99-12-02-03-15/ІПК)

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку