Новини

Як оподатковується дохід від продажу транспортних засобів?

26.03.2019

Як повідомили у ГУ ДФС у Луганській області, дохід, отриманий фізичною особою-платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.

У разі продажу протягом року двох і більше об’єктів такого майна отриманий платником дохід підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб (далі – податок) за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) (5%).

Незалежно від кількості проведених протягом року операцій з продажу інших транспортних засобів (крім легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда), наприклад вантажного автомобіля або транспортного засобу спеціалізованого призначення, отриманий дохід підлягає оподаткуванню податком за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 ПКУ(5%).

Крім того, такі доходи є об’єктом оподаткування військовим збором. Ставка збору – 1,5 %.

Якщо дохід від операцій з продажу (обміну) об'єктів рухомого майна отримує фізична особа-нерезидент, то такий дохід оподатковується у порядку, встановленому для резидентів, за ставкою податку, визначеною у п. 167.1 ст. 167 ПКУ(18%).

Відповідно до п. 179.2 ст. 179 ПКУ обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи, зокрема, від операцій продажу (обміну) майна, дарування з нотаріальним посвідченням договорів, за якими був сплачений податок відповідно до розділу IV ПКУ.

При укладенні та оформленні безпосередньо в сервісних центрах МВС у присутності адміністраторів таких органів договорів купівлі-продажу (міни, поставки) платник податку, який при продажу транспортного засобу отримав дохід від іншої фізичної особи, що підлягає оподаткуванню, зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Порядок оподаткування операцій з продажу або обміну об’єктів рухомого майна регламентований ст. 173 ПКУ.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку