Новини

Чи може бабуся оформити відпустку по догляду за дитиною до 3-х років?

05.12.2016

Відпустку по догляду за дитиною можна оформити і на бабусю, як це зробити роз’яснили фахівці Держпраці. Як зазначено у ст. 181 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) та ст. 20 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки), відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається за заявою жінки та оформляється наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу.

Згідно із Законом про відпустки та ст. 179 КЗпП відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку може бути використана повністю або частинами також батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, або особою, яка всиновила чи взяла під опіку дитину.

Відповідно до ч. 4 ст. 20 Закону про відпустки підставою для надання такої відпустки названим особам є довідка з місця роботи (служби, навчання) матері дитини про те, що вона стала до роботи до закінчення строку відпустки по догляду за дитиною і виплату їй допомоги по догляду за дитиною припинено (із зазначенням дати).

Отже, бабуся дитини для оформлення такої відпустки має подати відповідну письмову заяву на ім’я роботодавця, копію свідоцтва про народження дитини, довідку органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання матері дитини про те, що виплату допомоги по догляду за дитиною їй припинено (або виплата цієї допомоги взагалі не проводилась).

(за матеріалами Управління Держпраці у Рівненській області)

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку