Новини

Відповідальність за незаконне збагачення посадовців визнано неконституційною. Та чи крапка це?

22.03.2019

Донедавна набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі, законність підстав набуття яких не підтверджено доказами (також і передача нею таких активів будь-якій іншій особі) спричинювало кримінальну відповідальність за ст. 3682 Кримінального кодексу України.

Але рішенням Конституційного Суду України від 26.02.2019 р. № 1-р/2019 у зв’язку з невідповідністю норм зазначеної вище статті вимогам чіткості, точності та однозначності, що суперечить юридичній визначеності як складової принципу верховенства права, закріпленого в ст. 8 Конституції України, цю статтю визнано неконституційною. Таким чином, з 26.02.2019 р. скасовано можливість притягнення посадових осіб до відповідальності за незаконне збагачення.

Утім, поза увагою це питання не залишиться: 28.02.2019 р. у ВРУ зареєстровано законопроект № 10110 (проект Закону про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за незаконне збагачення), розробником якого є Президент України. Норму планується конкретизувати та привести у відповідність до Конституції України, а санкції залишити тими, що й раніше.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку