Новини

Професійне навчання та підвищення кваліфікації посадових осіб держорганів, ОМС та депутатів місцевих рад

22.03.2019

Постановою КМУ від 06.02.2019 р. № 106 затверджено нове Положення про систему професійного навчання державних службовців, голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад (далі — Положення).

Уже з 2020 року міністерства, центральні та місцеві органи держвлади мають передбачати в кошторисах кошти для профнавчання посадових осіб у розмірі не менше 2 % фонду оплати праці (п. 2 постанови № 106). У цьому ж розмірі місцевим радам рекомендовано передбачати суму у відповідних місцевих бюджетах для навчання посадових осіб місцевого самоврядування (абз. 3 п. 3 постанови № 106). Також рекомендаційним Положення є для місцевих рад і в разі планування профнавчання депутатів місцевих рад.

Положенням передбачена систематизація програм професійного навчання на:

  • загальні (програми підвищення кваліфікації, метою яких є підвищення рівня професійної компетентності на основі раніше набутого професійного та життєвого досвіду та відповідно до загальних потреб державних органів, органів місцевого самоврядування);
  • спеціальні (програми підвищення кваліфікації, метою яких є підвищення рівня професійної компетентності на основі раніше набутого професійного та життєвого досвіду та відповідно до індивідуальних потреб посадової особи і спеціальних потреб державних органів, органів місцевого самоврядування).

Загальні та спеціальні програми, у свою чергу, поділяються на:

  • професійні (сертифікатні) програми — довгострокові програми підвищення кваліфікації обсягом не менше двох кредитів ЄКТС;
  • короткострокові програми — короткострокові програми підвищення кваліфікації обсягом 0,2–1 кредит ЄКТС.

Довгострокові професійні (сертифікатні) програми є обов’язковими для держслужбовців, які вже займають посади держслужби (не рідше одного разу на три роки), та для вперше призначених на посади держслужби (протягом року з дня їх призначення). Вони розробляються та затверджуються відповідними суб’єктами надання освітніх послуг у сфері професійного навчання (провайдерами) та підлягають акредитації у встановленому порядку.

Спеціальні професійні (сертифікатні) програми розробляються та затверджуються вказаними вище суб’єктами та погоджуються відповідними замовниками освітніх послуг за такими програмами.

Загальні та спеціальні короткострокові програми також розробляються відповідними суб’єктами надання послуг і погоджуються НАДС (загальні) та замовниками освітніх послуг (спеціальні).

Програми підвищення кваліфікації можуть передбачати очну (денну, вечірню), дистанційну та змішану (очну та дистанційну з використанням спеціальних інтернет-платформ, веб-сайтів тощо) форми навчання.

Постанова № 106 набрала чинності 21.02.2019 р.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку